Buvęs advokatas Chen Qiushi į Uhaną atvyko praeitų metų sausį – praėjus dienai po to, kai Kinijos Uhano mieste paskelbtas karantinas dėl naujojo koronaviruso. Jis lankėsi perpildytose ligoninėse, laidojimo namuose ir improvizuotose izoliacinėse palatose, filmavo, ką matė, ir viešino įrašus, leisdamas visam pasauliui akies krašteliu susipažinti su siaubinga krizės realybe.

Po dviejų savaičių intensyvaus darbo krizės epicentre žurnalistas netikėtai pradingo. Vėliau paaiškėjo, kad pareigūnai jį privertė izoliuotis. Tokią versiją pateikė jo draugai ir šeima.

Ketvirtadienį Chen Qiushi netikėtai tviteryje pralaužė tylą. Įraše savo 34 tūkst. sekėjų jis parašė apie savo naują aistrą boksui ir pranešė organizuojantis kovą, kurios metu bus renkamos lėšos labdarai.

„Ilgai nesimatėm, ką? Per pastaruosius metus ir aštuonis mėnesius – apie kai kuriuos dalykus galiu kalbėti, o apie kai kuriuos negaliu – buvo labai daug visko. Manau, kad visi viską supranta. Sunkiausiu ir tamsiausiu mano gyvenimo laikotarpiu mane išgelbėjo būtent boksas. Boksas ir braziliškas džiužitsu man ne tik padėjo fiziškai sustiprėti, bet išvadavo nuo depresijos“, – parašė žurnalistas.

Chen Qiushi

Pirmasis jo viešas pasirodymas po 19 mėnesių pertraukos kaip reikiant nustebino – ir pradžiugino – tiek jo bičiulius, tiek gerbėjus. Likus mažiau nei parai iki naujausio Chen Quishi įrašo tviteryje pasirodymo draugas, kuriam buvo suteiktas leidimas tvarkyti jo tviterio paskyrą, vis dar nežinojo, kur jis.

CNN pabandė susisiekti su Chen Qiushi ir gauti jo komentarą.

Ketvirtadienio vakarą Chen Qiushi trumpai pasirodė ir tiesioginėje savo bičiulio, kovos menų profesionalo Xu Xiaodong, kuris labai aktyviai siekė jo išlaisvinimo, „YouTube“ transliacijoje.

„Ilgą laiką nekūriau naujų vaizdo įrašų. Atpratau, pradėjau nervintis prieš kamerą“, – prisipažino greta Xu Xiaodong sėdintis buvęs žurnalistas.

Chen Qiushi tiksliai neįvardijo, kas jam nutiko, tačiau užsiminė, koks sunkus tai buvo išbandymas tiek jo fizinei, tiek psichinei sveikatai.

„Kai pagaliau atgavau laisvę, mano sveikatos būklė buvo labai prasta – nuėjęs vos kilometrą ar du jausdavausi labai išvargęs“, – prisipažino vyras ir pridūrė sirgęs depresija.

Chen Qiushi tikina supratęs, kad judėti į priekį jam padės tik boksas: „Praeitis galiausiai praeis. Neišvengiamai ateis geri laikai. Tik nenuleiskime rankų“, – rašo buvęs žurnalistas.

Panašu, kad Kinijos valdžiai ir toks neutralus Chen Qiushi sugrįžimas pasirodė netinkamas. Praėjus vos kelioms valandoms po jo sugrįžimo į kinišką „TikTok“ analogą „Douyin“, jo paskyra buvo ištrinta.

Chen Qiushi buvo vienas iš nedaugelio žurnalistų, aktyvistų ir medikų, kuriuos už bandymus papasakoti tikrąją tiesą apie koronaviruso protrūkį Uhane nutildė Kinijos valdžia.

Praeitą gruodį nepriklausomas Kinijos žurnalistas Zhang Zhan buvo nuteistas ketveriems metams kalėjimo už „neramumų provokavimą ir pretekstų konfliktams paieškas“ – tokius kaltinimus Kinijos pareigūnai dažniausiai pateikia disidentams ir žmogaus teisių aktyvistams.

Dar du Kinijos žurnalistai – Fang Bin ir Li Zehua – ir toliau lieka dingę be žinios, jie prapuolė Uhane praeitais metais.

Chen Qiushi dingo praėjusių metų vasarį. Tuo metu, po tragiškos gydytojo Li Wenliango, kuris pirmasis dar gruodį mėgino įspėti dėl galimo epidemijos, mirties nuo koronaviruso, šimtai tūkstančių žmonių ėmė reikalauti žodžio laisvės internete.

„Man baisu: priešais mane yra virusas, už manęs – Kinijos teisėsauga“, – emocingame vaizdo įraše, nufilmuotame sausio 30 dieną, žiūrovams sakė Chen Qiushi.

Chen Qiushi buvo vienas paskutinių nepriklausomų šaltinių, apžvelgusių koronaviruso epidemijos aktualijas iš paties Uhano nuo pat protrūkio pradžios.

„Aš nebijau net mirties. Nejau manai, kad bijau tavęs, Kinijos komunistų partija?“ – kalbėjo Chen Qiushi.

Jam pradingus, socialinių tinklų kanalai nutilo. Tada vyro draugas Xu XiaoDong paskelbė vaizdo įrašą, kuriame tvirtino, kad Kinijos pareigūnai jėga suėmė Chen Qiushi ir konfiskavo išmanųjį telefoną, tapusį jo žinučių perdavimo įrankiu. Xu XiaoDong sakė, kad pareigūnai Chen Qiushi tėvams pareiškė, jog jis buvo paveiktas viruso ir uždarytas į karantiną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)