1941 metų rugsėjo 29–30 dienomis Babyn Jaro dauboje, esančioje netoli tuomet nacių okupuotos Ukrainos sostinės Kijevo, buvo nužudyta per 33 tūkst. žmonių, daugiausia žydų.

Ši kelionė yra pirmasis I. Hercogo valstybinis vizitas nuo jo kadencijos pradžios liepą, nors jis jau buvo nuvykęs į kaimyninę Jordaniją derybų su karaliumi Abdulah II.

Prieš išvykdamas Izraelio prezidentas pareiškė, kad žmonės neturėtų „niekada pamiršti siaubingų žudynių Babyn Jare, per kurias 33 tūkst. žydų buvo nužudyti, sušaudyti prie duobių, nuogi, baisiame šaltyje – vyrai, vaikai, pagyvenusieji ir moterys“.

Šioje dauboje buvo vykdomos masinės egzekucijos iki 1943 metų. Joje iš viso buvo nužudyta iki 100 tūkst. žmonių, tarp jų – daugelis žydų, romų ir sovietų karo belaisvių.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, kuris yra žydų kilmės ir pakvietė Hercogą į ceremoniją, praėjusią savaitę lankydamasis Babyn Jare pabrėžė, kad ten įvykusi tragedija „niekada neturėtų pasikartoti“.

„Ne Ukrainoje. Nei niekur kitur Europoje. Niekur pasaulyje“, – kalbėjo valstybės vadovas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)