Ministrė pirmininkė Jacinda Ardern paskelbė apie atsargius planus sušvelninti karantiną Oklande, nepaisant šiame mieste besitęsiančio COVID-19 protrūkio.

Nuo pat pandemijos pradžios Naujoji Zelandija laikėsi neįprastos taktikos eliminuoti visus iki vieno koronoviruso atvejus: šalyje buvo taikomos griežtos karantino priemonės ir kruopštus kontaktų sekimas.

Iki šiol tokia eliminavimo strategija veikė nepaprastai gerai šioje 5 mln. gyventojų turinčioje valstybėje, kur užregistruoti tik 27 mirties nuo koronaviruso atvejai.

Kol kitose šalyse augo mirčių skaičius ir buvo varžomas kasdienis gyvenimas, Naujosios Zelandijos gyventojai grįžo į darbo vietas, mokyklas ir sporto stadionus saugūs nuo vietinio plitimo.

Tačiau viskas pasikeitė, kai rugpjūtį užkrečiamesnė koronaviruso delta atmaina, įvežta iš Australijos grįžusio keliautojo, kažkokiu būdu ištrūko iš karantinavimo centro.

Nors Naujoji Zelandija dėl to vienintelio užsikrėtimo atvejo paskelbė griežčiausią karantiną, šios priemonės galiausiai nepakako, kad židinys būtų visiškai eliminuotas.

Vienu iš veiksnių galėjo tapti faktas, kad liga išplito tarp socialinių grupių, paprastai atsargiau žiūrinčių į valdžią – gaujų narių ir benamių, apsistojančių laikinuose būstuose.

Protrūkiui išplitus užfiksuota jau daugiau nei 1 300 COVID-19 atvejų; pirmadienį jų buvo nustatyta 29. Keletas atvejų užregistruota ir už Oklando ribų.

Vis tik J. Ardern pabrėžė, kad septynias savaites Oklande galioję suvaržymai pasiteisino.

„Kalbant apie šį protrūkį, akivaizdu, kad ilgi griežtų apribojimų laikotarpiai nepadėjo mums iki nulio sumažinti atvejų skaičiaus, – teigė J. Ardern. – Tačiau viskas yra gerai. Eliminavimas buvo svarbus, nes neturėjome vakcinų. Dabar jas turime, todėl galime pradėti keisti savo strategiją.“

Naujojoje Zelandijoje vakcinacijos kampanija startavo lėtai, palyginti su dauguma kitų išsivysčiusių šalių. Rugpjūtį, prasidėjus protrūkiui, skiepijimo rodikliai šoktelėjo, bet paskui vėl gerokai sumažėjo.

Maždaug 65 proc. Naujosios Zelandijos gyventojų yra pasiskiepiję bent viena vakcinos doze, o 40 proc. yra visiškai imunizuoti. 12 metų ir vyresnių žmonių grupėje bent vieną vakcinos dozę yra gavę apie 79 proc. asmenų.

Pagal J. Ardern planą, pradedamą įgyvendinti nuo antradienio, Oklando gyventojai galės susitikti lauke su artimaisiais iš vieno kito namų ūkio, vėl pradės veikti ankstyvojo ugdymo centrai, o gyventojai galės lankytis paplūdimiuose.

Dar nenuspręsta, kada palaipsniui vėl atsidarys mažmeninės prekybos parduotuvės, o vėliau – barai ir restoranai.

Premjerė patikino, jog likvidavimo strategija itin gerai pasitarnavo šaliai. Vis tik ji pabrėžė, kad vyriausybė visuomet ketino ilgainiui pereiti prie vakcinų apsaugos, teigdama, jog šį pokytį paspartino „žaidimo taisykles kardinaliai pakeitusi“ delta atmaina.

Naujosios Zelandijos gyventojai daugiausia pritaria vyriausybės pasirinktai likvidavimo strategijai, nors ji sulaukia vis daugiau kritikos. Savaitgalį šimtai žmonių išėjo į gatves protestuoti prieš karantiną.

Opozicijos įstatymų leidėjas Chrisas Bishopas pareiškė, kad valdantieji neturi aiškios strategijos, kaip kovoti su protrūkiu, išskyrus visišką pasidavimą.

Tačiau premjerė atkreipė dėmesį, kad siekiant suvaldyti protrūkį liks galioti dauguma priemonių, įskaitant uolų kontaktų atsekimą ir užsikrėtusiųjų izoliavimą.

„Turime rimtą pagrindą optimistiškai žvelgti į ateitį, – kalbėjo J. Ardern. – Tačiau negalime skubėti.“