Itin svarbi aplinkosaugos konferencija COP26 Škotijos mieste Glazge prasidės spalio 31-ąją ir truks dvi savaites.

„COP26 Glazge reiškia skubų kvietimą pateikti veiksmingų atsakymų į šiuo metu mūsų išgyvenamas beprecedentę ekologinę krizę ir vertybių krizę, ir tokiu būdu suteikti konkrečios vilties būsimoms kartoms“, – sakė Pranciškus.

1,3 mlrd. pasaulio katalikų lyderis, kuris tikisi dalyvauti tose JT derybose, savo raginimą raštu išdėstė Vatikano surengtos konferencijos „Tikėjimas ir mokslas: COP26 link“ nariams – mokslininkams ir religiniams lyderiams.

Dalyviai turėjo pasirašyti kreipimąsi, smerkiantį „konflikto sėklas – godumą, abejingumą, nežinojimą, baimę, neteisybę, nesaugumą ir smurtą“, savo ruožtu nulemiančias mūsų daromas „rimtas žaizdas aplinkai, tokias kaip klimato kaita, dykumėjimas, tarša ir bioįvairovės nykimas“, sakė popiežius.

Anglikonų lyderis Kenterberio arkivyskupas Justinas Welby, vienas iš Vatikano konferencijoje dalyvavusių religinių lyderių, sakė, kad pasauliui reikia „piligriminės kelionės į švarią ekonomiką, mažinančios taršą anglies junginiais ir didinančios atsinaujinančių energijos [šaltinių] vystymą ir naudojimą“.

„Pastaruosius 100 metų skelbėme karą kūrinijai“, – sakė jis ir paragino „dramatiškai, sparčiai keisti apmokestinimą bei prekybos taisykles“, kreipiant tvaresnio ekonominio modelio link.

„Pasaulis turi kaip tik tiek laiko, kad [galėtų] tai ištaisyti“, – tvirtino jis.

Praėjusį mėnesį Pranciškus, J. Welby ir ortodoksų patriarchas Baltramiejus I paskelbė kitą raginimą imtis veiksmų dėl klimato ir sakė jaučiantys būtinybę „paraginti visus, kad ir kokie būtų jų įsitikinimai ar pažiūros, stengtis klausytis Žemės verksmo“.

Iki COP26 likus mažiau nei mėnesiui, pasaulio lyderiai jaučia beprecedentį spaudimą pasiekti, kad ekonomikos būtų neutralios klimato atžvilgiu, ir numatyti žmonijos kelią išvengiant katastrofiško pasaulinio atšilimo.

Tačiau didelėse pasaulio dalyse toliau siaučiant pandemijai, o šalims, jau susiduriančioms su klimato kaitos lemiamomis stichinėmis nelaimėmis, prašant padėti, derybos Glazge tikriausiai bus sunkios.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją