„Pandoros popierių“ (angl. Pandora Papers) tyrime, kuriame dalyvavo 600 žurnalistų, įskaitant reporterius iš „The Washington Post“, BBC ir „The Guardian“, remiamasi maždaug 11,9 mln. nutekintų dokumentų iš 14 finansinių paslaugų įmonių visame pasaulyje.

Šie dokumentai buvo nutekinti Tarptautiniam tiriamosios žurnalistikos konsorciumui (ICIJ) ir buvo paskelbti sekmadienį.

Nors Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas juose tiesiogiai neminimas, jis per kelis asmenis yra siejamas su slaptu turtu Monake, ypač su namu, kurį įsigijo rusų tautybės moteris, kuri, kaip manoma, turi vaiką su Rusijos lyderiu.

„Tai tėra virtinė nepagrįstų teiginių“, – pareiškė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas. „Nematėme nieko apie slaptus turtus V. Putino artimame rate“, – teigė jis ir pridūrė, kad nėra aišku, „kaip šia informacija galima pasitikėti“.

Dokumentuose atskleidžiama, kad 4 mln. dolerių vertės nekilnojamasis turtas Monake buvo nupirktas 2003 m. per ofšorinę kompaniją moteriai iš V. Putino gimtojo miesto Sankt Peterburgo, kuri galimai yra turėjusi santykių su Rusijos prezidentu.

Rusijos tyrimų agentūra „Proekt“ praėjusių metų lapkritį skelbė, kad ši moteris – Svetlana Krivonogikh – vienu metu dirbo valytoja ir yra V. Putino vaiko motina. Anot nutekintų dokumentų, namas Monake buvo įsigytas netrukus po to, kai S. Krivonogikh pagimdė.

Žiniasklaidos konsorciumas nurodė, kad S. Krivonogikh neatsakė į prašymus pakomentuoti.

„Proekt“ pernai įvardijo S. Krivonogikh nepagaunama milijoniere, gyvenančia buvusioje Rusijos imperijos sostinėje ir gaunančia brangias dovanas iš su Kremliumi susijusių asmenų. Agentūra nurodė, kad atlikus veido atpažinimo analizę su žurnalistų gautomis nuotraukomis buvo nustatyta, jog S. Krivonogikh dukra turi labai daug panašumų su V. Putinu.

Rusijos valdžios institucijos anksčiau šiemet paskelbė „Proekt“ „nepageidaujama organizacija“ ir uždraudė agentūrai veikti šalies teritorijoje.

„Pandoros popieriai“ taip pat atskleidė, kad vienos valstybinės televizijos stoties vadovui Konstantinui Ernstui, kuris prižiūrėjo 2014 m. žiemos olimpinių žaidynių atidarymo ir uždarymo ceremonijas, buvo padovanotas akcijų paketas milijardiniame Maskvos nekilnojamojo turto sandoryje.