„Niekas šioje planetoje negali mūsų įtikinti paleisti M. Saakašvilį“, – per televiziją sekmadienį vakare sakė ministras pirmininkas Iraklis Garibašvilis.

53 metų M. Saakašvilis, Vieningojo nacionalinio judėjimo (VNJ) įkūrėjas, 2004–2013 metais dirbęs prezidento poste, 2018 metais buvo už akių nuteistas kalėti šešerius metus dėl įgaliojimų viršijimo.

Spalvingo charakterio provakarietiškų pažiūrų M. Saakašvilis slapta sugrįžo į Sakartvelą prieš šeštadienį vykusius vietos valdžios rinkimus. Netrukus jis buvo suimtas ir įkalintas.

M. Saakašvilis neteko Sakartvelo pilietybės po to, kai gavo pilietybę Ukrainoje, kur vadovavo už reformų priežiūrą atsakingai vyriausybės agentūrai.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis žadėjo daryti spaudimą, kad M. Saakašvilis būtų paleistas.

„Saakašvilis atliks visą bausmę, o tada, žinoma, galės grįžti į Ukrainą“, – pareiškė I. Garibašvilis.

Jis pridūrė, kad verčiau tegul M. Saakašvilis „elgiasi gerai, arba mes jam iškelsime naujus kaltinimus ir prie jo [kalėjime] prisijungs kiti“.

Pasak premjero, kad šalies pareigūnams teko rinktis: „Saakašvilis turėjo pasitraukti iš politikos arba mes jį turėjome sulaikyti“.

„Žmogus nepalieka politikos, neprašo atleidimo ir neprašo malonės“, – pridūrė I. Garibašvilis.

M. Saakašvilis kaltinimus atmeta, o jam skirtą bausmę vadina politiškai motyvuota. Po suėmimo jis paskelbė bado streiką.

Sakartvelo prezidentė ilgametė M. Saakašvilio priešininkė Salomė Zurabišvili pareiškė, kad jam „niekada nesuteiks malonės“.

M. Saakašvilio suėmimas prieš vietos valdžios rinkimus paaštrino politinę krizę, apėmusią Sakartvelą pernai spalį. Tuomet opozicinės partijos pareiškė, kad parlamento rinkimai, kuriuos nedidele persvara laimėjo „Sakartvelo svajonė“, buvo suklastoti, atsisakė savo vietų naujai išrinktame parlamente ir surengė masinius protestus, reikalaudamos pirmalaikių rinkimų

Tačiau šeštadienio rinkimuose valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“ surinko beveik 46,7 proc. rinkėjų balsų, o visos opozicinės partijos – 53,3 procento.

Sakartvelo opozicinės partijos sekmadienį pasipiktino rezultatų klastojimu per rinkimus. Tarptautiniai stebėtojai iš Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) paskelbė, kad rinkimus „temdė daugybė pareiškimų apie bauginimą, balsų pirkimą, spaudimą kandidatams ir rinkėjams“.

„Sakartvelo svajonės“ kritikai kaltina partiją, esą pasinaudodama baudžiamuoju persekiojimu ji baudžia politinius oponentus ir žurnalistus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)