Per reidus vienas atvykėlis buvo nušautas, o dar mažiausiai 15 – sužeisti, pranešė JT. Operacija prasidėjo penktadienį vakariniame Gargarešo mieste – svarbiame migrantų traukos taške šioje Šiaurės Afrikos valstybėje.

Remiantis spalio 3 dieną datuota suvestine, kurią pirmadienį gavo naujienų agentūra AP, per gaudynes buvo sučiupta 215 vaikų ir daugiau kaip 540 moterų. Iš jų mažiausiai 30 yra besilaukiančios, nurodo JT.

Valdžia šiuos veiksmus apibūdino kaip saugumo operaciją prieš nelegalią migraciją ir prekybą narkotikais. Libija tapo viena pagrindinių migrantų, bėgančių nuo karo ir skurdo Afrikoje bei Artimuosiuose Rytuose ir besitikinčių geresnio gyvenimo Europoje, tranzito vietų.

Naftos turtinga šalis paniro į chaosą, kai 2011 metais per NATO remtą sukilimą buvo nuverstas ir nužudytas ilgametis diktatorius Muamaras Kadhafis.

JT humanitarinės pagalbos koordinatorė Libijoje Georgette Gagnon sukritikavo reidus, per kuriuos beginkliai migrantai buvo persekiojami savo namuose, mušami ir šaudomi.

Tačiau operacijai vadovavusi Vidaus reikalų ministerija neminėjo, kad būtų suimti kokie nors prekeiviai žmonėmis ar kontrabandininkai. Ministerija dar nepranešė apie aukas tarp migrantų ir nekomentavo JT minėtų įtariamų piktnaudžiavimo atvejų per reidus, įskaitant mirtinos jėgos panaudojimą.

AP gautoje JT pavaldžios Tarptautinės migracijos organizacijos (TMO) ataskaitoje nurodyta, kad per penktadienį prasidėjusius reidus sulaikyti jau 5 152 migrantai. Ataskaitoje teigiama, kad šis skaičius tikriausiai didės, nes operacija tęsiasi Andaluso rajone.

Remiantis TMO dokumentu, valdžia paskirstė migrantus į sulaikymo centrus sostinėje Tripolyje. Mažiausiai 4 187 sulaikytieji, įskaitant 511 moterų ir 60 vaikų, buvo išsiųsti į sulaikymo centrą „Mabani“, gerokai viršijant jo pajėgumus. Centras „Abu Salim“ priėmė dar mažiausiai 570 migrantų, pažymima dokumente.

Dar mažiausiai 390 asmenų, įskaitant 30 nėščių moterų ir 155 vaikus, buvo nugabenti į sulaikymo centrą „Share al Zawiya“, nurodoma ataskaitoje. Joje priduriama, kad šioje įstaigoje jau buvo laikomi 182 Viduržemio jūroje anksčiau sulaikyti migrantai.

Pasak žmogaus teisių gynėjų, šiuose sulaikymo centruose gausu piktnaudžiavimo atvejų. Birželį AP taip pat pranešė, kad „Share al Zawiya“ sargybiniai lytiškai užpuolė jaunas migrantes iš Somalio.

Norvegijos pabėgėlių tarybos atstovė Libijoje Alexandra Saieh nurodė, jog pabėgėliai ir migrantai įvairiose Libijos dalyse bijo palikti savo namus, nes būgštauja, kad gali būti sulaikyti.

„Žmonės yra apimti siaubo, – sakė ji. – Tai iš tiesų yra „įspėjamasis signalas“, rodantis, kokia baisi yra migrantų ir pabėgėlių padėtis Libijoje. Tarptautinė bendruomenė turi imtis veiksmų.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)