Kiek vėliau naujasis vyriausybės vadovas pristatė kabinetą, kuriame yra tiek ankstesnėje administracijoje dirbusių, tiek naujų veidų.

F. Kishida, švelnaus būdo buvęs užsienio reikalų ministras, kilęs iš Hirošimos politikų šeimos, per praeitą savaitę vykusius valdančiosios Liberalų demokratų partijos (LDP) rinkimus įveikė populiarų vakcinacijos nuo COVID-19 kampanijos vadovą Taro Kono.

Patyrusiam politikui pasisekė iš antro karto: 2020 metais jis pralaimėjo Yoshihide Sugai, atsistatydinusiam iš premjero posto praėjus vos metams nuo kadencijos pradžios.

Pirmadienį jis nesunkiai laimėjo balsavimą parlamento žemuosiuose rūmuose, kur LDP valdančioji koalicija turi daugumą. F. Kishida surinko 311 balsų, o opozicijos lyderis Yukio Edano (Jukijas Edanas) – 124 balsus.

„Šie Rūmai skelbia poną Fumio Kishidą ministru pirmininku“, – po balsavimo paskelbė Atstovų Rūmų pirmininkas Tadamori Oshima.

Aukštieji parlamento rūmai – Patarėjų Rūmai – taip pat turi rengti balsavimą, nors lemiamas žodis priklauso Atstovų Rūmams. Aukštieji rūmai taip pat nubalsavo už F. Kishidos skyrimą naujuoju premjeru.

F. Kishida po balsavimo nusilenkė kolegoms įstatymų leidėjams, tačiau kalbos nepasakė. Kiek anksčiau jis žurnalistams teigė esąs pasirengęs užimti premjero postą.

„Manau, tai bus nauja pradžia tiesiogine žodžio prasme“, – sakė F. Kishida.

„Noriu ryžtingai imtis iššūkių ir drąsiai pasitikti ateitį“, – kalbėjo jis.

F. Kishida plačiai vertinamas kaip patikimas veikėjas, nepaisant savo santūrių manierų, kartais palaikomų charizmos stoka. Mažai tikėtina, kad jo brėžiamas kursas smarkiai skirsis nuo ligšiolinės politikos.

Prieš partijos lyderio rinkimus jis pažadėjo daug lėšų skirti naujoms atsigavimo nuo pandemijos priemonėms, kartu žadėdamas spręsti pajamų nelygybės problemą ir atsisakyti neoliberalios ekonominės politikos, dominuojančios Japonijoje pastaruosius du dešimtmečius.

Norėdamas atsiriboti nuo nepopuliaraus Y. Sugos vyriausybės atsako į koronaviruso pandemiją, F. Kishida pareiškė išmokęs pamokas iš savo ankstesnių nesėkmingų pastangų stoti prie valdančiosios partijos vairo.

Pirmadienį ryte atsistatydinimo pareiškimą įteikęs Y. Suga anksčiau paskelbė, kad nekandidatuos į LDP vadovus, premjero poste išdirbęs vos vienus metus.

Nauji veidai

Netrukus po balsavimo parlamente buvo pristatytas naujasis F. Kishidos kabinetas, kuriame – daugiau kaip tuzinas naujų veidų. Tačiau kai kurie ankstesnės Y. Sugos administracijos ministrai, kuruojantys svarbiausias sritis, išsaugojo savo postus.

Tiek užsienio reikalų ministras Toshimitsu Motegi, tiek gynybos ministras Nobuo Kishi toliau eis šias pareigas.

T. Motegi, Harvardo universitetą baigęs politikos veteranas, vadovavo deryboms dėl svarbių prekybos susitarimų, o N. Kishi yra buvusio ministro pirmininko Shinzo Abe brolis.

Finansų ministro portfelis atiteks Shunichi Suzuki, šiame poste pakeisiančiam savo svainį Taro Aso.

68 metų Ah. Suzuki taip pat yra politikos veteranas ir buvusio ministro pirmininko sūnus. Jis jau anksčiau yra dirbęs vyriausybėje, kur užėmė olimpinių žaidynių ir aplinkos ministrų postus.

Kabinete dirbs trys moterys, tarp jų buvusi F. Kishidos varžovė kovoje dėl partijos lyderio posto Seiko Noda. Buvusiai lyčių lygybės ministrei, feministei S. Nodai pavesta spręsti mažėjančio gyventojų gimstamumo problemą.

Vakcinacijos ir skaitmeninės pertvarkos ministrų portfeliai taip pat atiteko moterims. Keli naujo kabineto nariai ministrais paskirti pirmą kartą.

„F. Kishidos kabinetas siekia pusiausvyros, kad būtų atsižvelgta į didžiąsias frakcijas, jaunus įstatymų leidėjus ir kaimynines šalis“, – sakė „SMBC Nikko Securities“ vyriausiasis ekonomistas Junichi Makino (Džiuničis Makinas).

„Toks kabineto formavimas atspindi F. Kishidą, dirbantį ne tam, kad įgytų priešų“, – pridūrė jis.

F. Kishida taip pat apdovanojo politikus, palaikiusius jį kovoje dėl partijos lyderio posto, tarp jų buvusią varžovę Sanae Takaichi (Sanaję Takaiči), išreiškusią jam paramą per antrąjį rinkimų turą, kuriame jis grūmėsi su T. Kono. Ji buvo paskirta LDP politikos vadove.

Tuo metu T. Kono bus atsakingas už partijos komunikaciją. Šiam politikui, iki šiol vadovavusiam vakcinacijos nuo COVID-19 kampanijai ir anksčiau užėmusiam gynybos bei užsienio reikalų ministrų postus, šios pareigos yra karjeros laiptelis žemyn.

Atsigavimas po pandemijos, laukiantys rinkimai

Naujojo premjero laukia virtinė iššūkių. Jam, be kitų dalykų, teks ieškoti būdų, kaip skatinti ekonomikos atsigavimą po pandemijos ir atremti karines grėsmes, keliamas Šiaurės Korėjos bei Kinijos.

F. Kishida taip pat ves LDP į visuotinius rinkimus, kurie turi būti surengti iki lapkričio.

Vietos žiniasklaida pirmadienį pranešė, kad F. Kishida planuoja visuotinius rinkimus sušaukti spalio 31-ąją.

Prognozuojama, kad valdančioji partija ir jos koalicijos partnerė turėtų išsaugoti valdžią, tačiau gali prarasti kažkiek vietų dėl nepalankaus visuomenės požiūrio į vyriausybės atsaką į pandemiją.

Y. Sugos vyriausybės populiarumą nusmukdė jos ne itin sėkmingos pastangos pažaboti infekcijos protrūkius, įskaitant rekordinį naujų užsikrėtimo atvejų šuolį vasarą, kai šalyje vyko olimpinės žaidynės.

F. Kishida per partijos lyderio rinkimus akcentavo savo planus ištaisyti vyriausybės klaidas kovojant su pandemija, įskaitant pažadą pristatyti naują ekonomikos skatinimo paketą.

Didžiąją šių metų dalį daugelyje Japonijos regionų galiojo dėl COVID-19 plitimo įvesti apribojimai. Praėjusią savaitę jie galiausiai buvo atšaukti, mažėjant registruojamų naujų užsikrėtimo atvejų skaičiui.

Šiuo metu nuo pandeminio koronaviruso paskiepyta maždaug 60 proc. Japonijos gyventojų, tačiau nerimaujama, kad nauja susirgimų banga galėtų vėl smarkiai apkrauti šalies sveikatos apsaugos sistemą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją