Daugiausia istorijoje – net 600 žurnalistų iš viso pasaulio suvienijęs tyrimas atskleidė 35 dabartinių ir buvusių pasaulio lyderių, daugiau nei 330 politikų ir valstybės pareigūnų 91 šalyje ir teritorijoje finansines paslaptis.

Žmonės, kuriuos slapti dokumentai sieja su ofšorinių paslaugų industrija, nėra vien šešėliuose žaidžiantys finansiniai nusikaltėliai – tai prezidentai, ministrai ir net žinomiausios pasaulio žvaigždės, tokios kaip popmuzikos diva Shakira, supermodelis Claudia Schiffer ar Indijos kriketo superžvaigždė Sachinas Tendulkaras.

Nutekėjusiuose dokumentuose taip pat aprašoma Rusijos prezidento Vladimiro Putino „neoficialaus propagandos ministro“ ir daugiau nei 130 milijardierių iš Rusijos, JAV, Turkijos ir kitų šalių finansinė veikla.

Tarptautinis tiriamosios žurnalistikos centras ICIJ surinko daugiau nei 11,9 milijono įvairių formatų dokumentų, nutekėjusių iš keturiolikos ofšorines paslaugas teikiančių kompanijų, kurių pagrindinis tikslas – aptarnauti klientus, siekiančius išlaikyti savo finansinę veiklą paslaptyje. Šiais dokumentais ICIJ pasidalijo su partneriais visame pasaulyje. Tiek nutekėjusių duomenų apimtimi, tiek suburtos komandos dydžiu „Pandora Papers“ yra didžiausias tarptautinis žurnalistinis tyrimas istorijoje.

ICIJ subūrė ir vadovavo daugiau nei 600 žurnalistų komandai iš 150 žiniasklaidos organizacijų, kurios dvejus metus sekė sunkiai randamus šaltinius, nagrinėjo teismo įrašus ir kitus viešus dokumentus iš dešimčių šalių.

„Pandora Papers“ tyrimas leidžia pažvelgti, kaip pinigai ir valdžia veikia XXI amžiuje – ir kaip teisės viršenybė visame pasaulyje buvo paminta įslaptintų finansinių machinacijų, įgalintų tokių supervalstybių, kaip JAV ir kitos turtingos tautos.

Teisinių paslaugų kontora Kipre, „Nicos Chr. Anastasiadas ir partneriai“ „Pandora Papers“ dokumentuose pasirodo kaip stambus tarpininkas, aptarnaujantis turtingus ir įtakingus klientus iš Rusijos. Įmonė pavadinta savo įkūrėjo, Kipro prezidento Nicos Anastasiades vardu, o dvi prezidento dukros yra kontoros partnerės.

Įrašai rodo, kad su politiku susijusi kontora padėjo Rusijos milijardieriui ir buvusiam senatoriui Leonidui Lebedevui nuslėpti keturių bendrovių nuosavybę, nurodydama advokatų kontoros darbuotojus kaip Lebedevo įmonių savininkus.

Lebedevas, naftos magnatas ir kino prodiuseris, turintis ryšių Holivude, 2016 m. pabėgo iš Rusijos, kai buvo apkaltintas 220 milijonų dolerių pasisavinimu iš energetikos bendrovės. Lebedevas neatsakė į prašymus pakomentuoti. Kokioje stadijoje yra Lebedevo byla Rusijoje, neaišku.

Kontora taip pat teikė paslaugas Rusijos plieno magnatui Aleksandrui Abramovui. Vienas su juo susijusių dokumentų parašytas praėjus kelioms dienoms po to, kai JAV įtraukė milijardieriaus vardą į Rusijai taikomų sankcijų sąrašą. Abramovas taip pat neatsakė į prašymus pakomentuoti.

Dar vienas „Pandora Papers“ minimas klientas iš Rusijos, siejamas su Vladimiru Putinu, yra valstybinės televizijos „Pervyj Kanal“ vadovas, prodiuseris Konstantinas Ernstas. Jis priskiriamas prie žmonių, padėjusiu sukurti V.Putino kaip „Rusijos gelbėtojo“ įvaizdį.

Iš „Pandora Papers“ dokumentų matyti, kad Ernstas buvo nematomu partneriu, paslėptu už ofšorinių įmonių, ir taip dalyvavo privatizavimo sandoryje dėl dešimčių kino teatrų ir kitų nekilnojamojo turto objektų įgijimo iš Maskvos savivaldybės.

Iš nutekėjusių įrašų matyti, kad 2019 m. Ernsto turto vertė viršijo 140 mln. dolerių. Rusijos valstybinės televizijos vadovas į žurnalistų klausimus neatsakė.

Tarp faktų, atskleistų per „Pandora Papers“ dokumentus, taip pat yra:

Čekijos premjero, milijardieriaus Andrejaus Babišo per ofšorines bendroves įsigyta 22 milijonų dolerių vertės rezidencija Prancūzijos rivjeroje, su kino teatru ir dviem baseinais.

Andrejus Babišas

Jordanijos karaliaus per tris ofšorines kompanijas už 68 milijonus dolerių įsigytos trys pajūrio rezidencijos Malibu. Dokumentai rodo, kad NT objektai įgyti būtent tais metais, kai vyko „arabų pavasaris“, o Jordanijos žmonės užtvindė gatves protestuodami prieš nedarbą ir korupciją.

Remiantis 2020 m. Paryžiuje įsikūrusios Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos atliktu tyrimu, mažiausiai 11,3 trilijono JAV dolerių laikoma ofšoruose. Dėl šios sistemos sudėtingumo ir slaptumo neįmanoma sužinoti, kiek tų turtų yra susiję su mokesčių slėpimu ir kitais nusikaltimais, o kiek – lėšų, gautų iš teisėtų šaltinių ir apie kurias buvo pranešta atitinkamoms institucijoms.

„Siena“ – vienintelis „Pandora Papers“ partneris Lietuvoje.