Liberališkos pakraipos laikraščio „Gazeta Wyborcza“ žurnalisto Piotro Bakselerowicziaus įranga buvo konfiskuota šeštadienį Zielona Gura mieste, esančiame Lenkijos vakaruose, 450 kilometrų nuo Varšuvos. Reidas ir įrangos poėmis įvykdyti Varšuvos policijos nurodymu.

Laikraščio redaktoriaus pavaduotojas Romanas Imielskis pareiškė, kad policija veiksmus atliko neturėdama orderio ir „pažeisdama pagrindinę teisę į žurnalistų informacijos šaltinių slaptumą demokratijoje“.

Šeštadienį laikraščio svetainėje paskelbtame straipsnyje jis pažymėjo, jog leidinio redakcija „neabejoja“, kad policijos reidu siekta „įbauginti laikraščio žurnalistus“, taip pat paminėjo kitus valdančiosios valdžios veiksmus prieš nepriklausomą žiniasklaidą.

Varšuvos policija pareiškė, kad pareigūnų veiksmai nebuvo nukreipti konkrečiai į minėtą žurnalistą. Pasak pareigūnų, šalies įstatymų leidėjai gavo įžeidžiančių žinučių su grasinimais, todėl pastarieji pranešė apie grasinimus policijai. Tada buvo atsekti IP adresai, priskirti kompiuteriams, iš kurių buvo išsiųstos žinutės, o tai atvedė iki „mažai žinomo vietinio žurnalisto“.

P. Bakselerowiczius neigė siuntęs grasinančius laiškus.

„Niekada niekam negrasinau. Mano nuomone, tai yra provokacija ar mėginimas keršyti už nepatogius straipsnius“, – pareiškė P. Bakselerowiczius.

Tuo tarpu laikraščio redaktoriai pažadėjo pasitelkti visas teisėtas priemones, kad apsaugotų savo žurnalistus „nuo autoritarinių institucijų persekiojimo“.

„Pareiškiame, kad nepasiduosime represijoms ir neleisime savęs įbauginti. Kritikuoti bet kokią valdžią ir atskleisti jos piktnaudžiavimus yra mūsų pilietinė ir demokratinė pareiga. Net tada, kai piktnaudžiavimas valdžia paliečia mūsų žurnalistus ir mus pačius“, – teigė jie.

Valdančioji partija taip pat neseniai siekė priimti įstatymą, kuris panaikintų JAV bendrovės „Discovery“ valdomas nuosavybės teises į Lenkijos televizijos tinklą TVN.

TVN teigia, kad pagrindinis tokių pastangų objektas yra vakarinė naujienų laida „Fakty“, kurioje pateikiama kritiška informacija valdžios institucijų atžvilgiu ir kurią kasdien žiūri milijonai žmonių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)