„Jungtinės Valstijos yra labai sunerimusios dėl Kinijos Liaudies Respublikos provokuojančių karinių veiksmų prie Taivano, kurie destabilizuoja, kelia pavojų apsiskaičiuoti ir kenkia taikai bei stabilumui regione “, – sakoma JAV valstybės departamento atstovo Nedo Price'o paskelbtame pareiškime.

„Raginame Pekiną nutraukti karinį, diplomatinį ir ekonominį spaudimą bei prievartą prieš Taivaną“, – nurodoma jame.

Penktadienį minint Kinijos Liaudies Respublikos įkūrimo metines Pekinas surengė iki šiol didžiausią prieš Taivaną nukreiptą savo aviacijos galios demonstravimą. Demokratiškai valdomos salos oro gynybos identifikavimo zoną (ADIZ) pažeidė 38 kariniai lėktuvai, įskaitant bombonešius H-6, galinčius nešti branduolinius ginklus.

Vėliau šeštadienį Taibėjaus kontroliuojamą oro erdvę pažeidė rekordinis skaičius – 39 lėktuvai, pranešė Taivanas. Pasak jo, Pekinas užsiima „bauginimais“ ir „kenkia taikai regione“.

„Akivaizdu, kad pasaulis, tarptautinė bendruomenė vis labiau atmeta tokį Kinijos elgesį“, – šeštadienį žurnalistams sakė Taivano premjeras Su Tseng-changas.

23 mln. gyventojų turintis Taivanas nuolat baiminasi potencialios Pekino pajėgų invazijos. Kinija laiko Taivaną savo teritorijos dalimis ir žada kada nors jį susigrąžinti, prireikus – jėga.

Pekinas padidino spaudimą Taibėjui po 2016 metų rinkimų, kai salos prezidente tapo Tsai Ing-wen, laikanti Taivaną „jau nepriklausomu“, o ne „vienos Kinijos“ dalimi.

Per prezidento Xi Jinpingo vadovavimo laikotarpį Kinijos kariniai lėktuvai į ADIZ įskrisdavo beveik kasdien.

Pastaruosius dvejus metus Pekinas pradėjo siųsti į Taivano ADIZ dideles orlaivių grupes, kad parodytų nepasitenkinimą kokiais nors įvykiais, taip pat kad nuolat palaikytų įtampą saloje.

Xi Jinpingas yra sakęs, kad Taivano susigrąžinimas yra „neišvengiamas“.

JAV kariškiai jau pradėjo atvirai kalbėti, kad Kinija gali ryžtis iki šiol neįsivaizduojamam žingsniui ir pasiųsti savo pajėgas į Taivaną.

Taivano gynyba tapo retu abiejų JAV pagrindinių partijų bendru reikalu Vašingtone. Be to, vis daugiau Vakarų šalių dedasi prie JAV „laivybos laisvės“ operacijų, nukreiptų prieš Kinijos pretenzijas į Pietų Kinijos jūrą ir Taivano sąsiaurį.

N. Price'as pakartojo, kad Jungtinės Valstijos ir „toliau padės Taivanui išlaikyti pakankamus gynybinius pajėgumus“.

„JAV įsipareigojimai Taivanui yra tvirti ir prisideda prie taikos ir stabilumo palaikymo visame Taivano sąsiauryje ir regione “, – patikino jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)