Visoje šalyje nuo Amžinojo miesto iki Milano, Neapolio ir Bolonijos rinkėjai iki pirmadienio vakaro balsuoja savivaldybių rinkimuose, kurie yra atidžiai stebimi kaip testas prieš 2023 metais vyksiančius visuotinius rinkimus.

Tačiau 2,8 mln. Romos – vieno nešvariausių pasaulio miestų, kaip praėjusį mėnesį paskelbė britų žurnalas „Time Out“, – gyventojų labiau rūpi nuolatinės transporto, potvynių, atliekų ir gatvių duobių problemos.

Šiukšlių tvarkymas mieste toks blogas, kad po gyvenamuosius rajonus nuolat vaikštinėja šernai, kuriuos traukia atliekų krūvos.

Vaizdingame Trasteverės rajone, kur šiukšliadėžės dažnai būna perpildytos, o šiukšlės voliojasi ant grindinio, 60-metė gyventoja Tiziana De Silvestro, išėjusi pavedžioti šunį, teigė, kad problema kyla dėl šiukšlių, nakčiai paliekamų prie barų ir restoranų.

„Dabar miestas pilnas gyvūnų, varnų, kirų, jau nekalbant apie peles ir tarakonus“, – sakė ji.

Dabartinė Romos merė Virginia Raggi, atstovaujanti antisisteminiam Penkių žvaigždučių judėjimui (M5S), sulaukė pagyrimų už tai, kad ėmėsi kovoti su naująja aršia miesto mafija – „Casamonica“ šeima, palūkininkų ir narkotikų prekeivių klanu.

Tačiau plačiai išjuokti jos planai naudoti avis kaip vejapjoves, o bites – kovai su tarša, kai šalia žaidimų aikštelių kaupiasi pūvančios šiukšlės, visur veši piktžolės, o nuo karščio savaime užsiliepsnoja autobusai, gali brangiai kainuoti.

Dešiniųjų aljanso kandidatas Nicola Michettis, remiantis naujausiomis apklausomis, greičiausiai surinks daugiausiai balsų dėl kairiųjų pažiūrų politikų susiskaldymo.

Tačiau neprognozuojama, kad jis gaus daugiau kaip 50 proc. balsų, norint, kad po dviejų savaičių neprireiktų antrojo rinkimų turo. O apklausos rodo, kad antrajame ture jis gali pralaimėti Demokratų partijos kandidatui Roberto Gualtieriui, buvusiam ekonomikos ministrui.

55 metų teisininkas N. Michettis sako, kad reikia išvalyti miestą, nes „šiandien čia pilna kirų ir šernų, o rytoj gali kilti cholera“. Jo šalininkė, kraštutinių dešiniųjų partijos „Italijos broliai“ vadovė Giorgia Meloni, antrina, kad Roma tapo tarptautinių pajuokų objektu.

Tuo tarpu R. Gualtieris ir jo konkurentas centro kairiųjų kandidatas Carlo Calenda paragino surengti apskritojo stalo diskusijas su ekspertais, kaip išspręsti šernų problemą.

Rinkimuose, kurie vyksta ne tik didžiuosiuose šalies miestuose, bet ir daugiau kaip tūkstantyje mažesnių centrų, įskaitant Lombardijos Morteronės miestelį, turintį vos 33 gyventojus, gali balsuoti apie 12 mln. rinkėjų.

Raudonais stogais pasipuošusi kairiųjų tvirtovė Bolonija greičiausiai ir liks kairiųjų, o centro kairieji tikisi perimti Milaną bei Neapolį. Rimtesnės varžybos dėl balsų vyksta Turine, į kurį godžiai žvalgosi centro dešinieji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)