Komisijos tyrimo metu išaiškinta 2,9–3,2 tūkst. pedofilų – kunigų ir kitų Bažnyčios narių, sakė Jeanas-Marcas Sauve. Pasak jo, tai minimalus skaičius.

Komisija savo 2,5 tūkst. puslapių ataskaitą turi paskelbti antradienį, po pustrečių metų tyrimo, paremto Bažnyčios, teismų ir policijos archyvais, taip pat pokalbiais su liudininkais.

Pasak J.-M. Sauve, ataskaitoje bus nurodytas ir apskaičiuotas aukų skaičius, aprašyti Bažnyčios „mechanizmai, ypač instituciniai ir kultūriniai“, sudarę sąlygas pedofilams išsilaikyti. Taip pat bus pateikti 45 pasiūlymai.

Šią nepriklausomą komisiją 2018 metais įkūrė Prancūzijos Katalikų Bažnyčia, reaguodama į virtinę ją supurčiusių skandalų.

Komisija buvo suformuota popiežiui Pranciškui priėmus istorinę priemonę, įpareigojančią apie lytinį išnaudojimą Bažnyčioje žinančius asmenis pranešti savo vyresniesiems.

22 teisininkų, gydytojų, istorikų, sociologų ir teologų komisija tyrė įtarimus dėl kunigų vykdyto vaikų lytinio išnaudojimo nuo praėjusio amžiaus 6-ojo dešimtmečio.

Pradėjusi darbą komisija paragino liudininkus pateikti savo pareiškimus ir įkūrė specialią telefono liniją, o vėliau paskelbė per kelis mėnesius gavusi tūkstančius pranešimų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)