„Sakartvelo trečiasis prezidentas Michailas Saakašvilis šiandien buvo suimtas ir pasiųstas į kalėjimą“, – per spaudos konferenciją sakė I. Garibašvilis.

„Mūsų teisėsaugos tarnybos aukščiausiu lygiu atliko Michailo Saakašvilio sulaikymo operaciją. Jos turėjo išankstinės informacijos apie jo judėjimą, pradedent nuo Ukrainos, Sakartvelo kryptimi, ir šis procesas buvo visiškai kontroliuojamas“, – teigė premjeras.

Anot jo, Sakartvelo teisėsauga specialiai parinko laiką ir vietą sulaikyti eksprezidentui, kad būtų „eliminuoti trukdantys veiksniai“.

Pasak I. Garibašvilio, „šiuo metu buvęs prezidentas yra kalinimo įstaigoje“.

Vietos valdžios rinkimų šioje užsitęsusios politinės krizės apimtoje Kaukazo valstybėje išvakarėse M. Saakašvilis socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė vaizdo įrašą ir jame pasakė: „Rizikavau savo gyvybe ir laisve, kad sugrįžčiau.“

Penktadienį ryte paskelbtame įraše jis nurodė, kad yra Batumio mieste Gruzijos vakaruose prie Juodosios jūros.

„Raginu visus eiti į rinkimus ir balsuoti už Vieningąjį nacionalinį judėjimą (VNJ)", – sakė jis, paminėdamas savo įkurtą pagrindinę Sakartvelo opozicinę partiją.

Anksčiau penktadienį jis feisbuke parašė: „Labas rytas, Sakartvele, [rašau] jau iš Sakartvelo po aštuonerių metų.“

Tuo metu M. Saakašvilio vadovaujamos Ukrainos vyriausybinės agentūros reformoms skatinti atstovė Marija Barabaš vėlai penktadienį pareiškė nemananti, kad žinia apie eksprezidento sulaikymą yra tikra, ir kėlė prielaidą, kad tai yra Sakartvelo valdžios provokacija.

„Michailo sulaikymo įrodymų nėra. Galvoju, jog tai provokacija, kad jis išeitų į internetą“, – per feisbuką parašė M. Barabaš.

Tačiau vėliau M. Saakašvilio advokatas Beka Basilaja patvirtino, kad eksprezidentas buvo sulaikytas.

„Tai politinis sulaikymas“, – televizijai „Ukraina 24“ sakė teisininkas. Jis pridūrė nesugebėjęs pabendrauti su savo klientu, nes advokatams neleidžiama su juo susisiekti.

Iššūkis valdantiesiems

M. Saakašvilio sugrįžimas iš Ukrainos didina statymus prieš šeštadienį įvyksiančius vietos rinkimus, laikomus svarbiu išbandymu vis nepopuliaresnei valdančiajai partijai „Sakartvelo svajonė“.

Jis dirbo prezidento poste 2004–2013 metais ir pagarsėjo dėl savo energingų pastangų išrauti Sakartvele išsikerojusią korupciją. Tačiau visuomenei vis didesnį nerimą kėlė M. Saakašvilio autoritariški polinkiai ir kai kada sunkiai prognozuojamas elgesys.

Į valdžią jis atėjo per Rožių revoliucijos demonstracijas, privertusias atsistatydinti buvusį Sovietų Sąjungos užsienio reikalų ministrą Eduardą Ševardnadzę.

M. Saakašvilis iš Sakartvelo išvyko 2013 metais, pasibaigus jo antrai ir paskutinei kadencijai prezidento poste.

Jis persikėlė į Ukrainą ir tapo korupcijos krečiamos pietinės Odesos srities gubernatoriumi. Tapęs Ukrainos piliečiu M. Saakašvilis prarado Sakartvelo pilietybę. Tačiau galiausiai jis susipyko su tuomečiu Ukrainos prezidentu Petro Porošenka, atsistatydino iš pareigų ir prarado Ukrainos pilietybę.

M. Saakašvilis 2017 metais dramatiškai grįžo į Ukrainą, neteisėtai kirtęs sieną, bet vėliau buvo deportuotas į Lenkiją. Kai į valdžią Ukrainoje atėjo P. Porošenkos įpėdinis Volodymyras Zelenskis, M. Saakašvilis grįžo į šią šalį ir buvo paskirtas į aukštas pareigas kovai su korupcija.

Pirmadienį M. Saakašvilis socialiniuose tinkluose pranešė įsigijęs lėktuvo bilietą skrydžiui iš Kijevo į Tbilisį spalio 2 dieną, kai Sakartvele vyks vietos valdžios rinkimai. Jis paragino savo šalininkus po balsavimo išeiti į miestų bei kaimų gatves „apginti pergalės“.

Reaguodamas premjeras I. Garibašvilis pareiškė, kad „kai tik M. Saakašvilis įkels koją į mūsų žemę, jis bus suimtas ir pasiųstas į kalėjimą“.

53 metų M. Saakašvilis, didžiausios opozicinės partijos – VNJ – įkūrėjas, ieškomas Sakartvelo valdžios dėl kaltinimų piktnaudžiavimu įgaliojimais. Teismas jį 2018 metais už akių pripažino kaltu pagal du kaltinimus ir skyręs šešerius metus laisvės atėmimo.

Eksprezidentas tvirtina, kad šie kaltinimai politiškai motyvuoti.

Pernai Sakartvelą apėmė politinė suirutė, kai opozicinės partijos atsisakė pripažinti parlamento rinkimų rezultatus, tvirtindamos, kad jie suklastoti. Rinkimus nedidele persvara laimėjo valdančioji „Sakartvelo svajonė“.

Gegužę tarpininkaujant Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Charles'iui Micheliui valdančioji partija ir opozicija pasirašė susitarimą, pagal kurį „Sakartvelo svajonė“ įsipareigojo sušaukti pirmalaikius parlamento rinkimus, jei šeštadienį vyksiančiuose vietos rinkimuose gaus mažiau nei 43 proc. balsų.

Tačiau liepą valdantieji vienašališkai pasitraukė iš susitarimo. Šis žingsnis sulaukė griežtos Europos Sąjungos ir Jungtinių Valstijų kritikos.

Anksčiau šią savaitę paskelbtame vaizdo kreipimesi M. Saakašvilis tvirtino, kad tarpininkaujant ES sudarytas susitarimas tebegalioja. Anot jo, būsimi rinkimai yra „referendumas dėl [„Gruzijos svajonės“ įkūrėjo Bidzinos] Ivanišvilio pašalinimo iš valdžios“.

Oligarchas B. Ivanišvilis, ekspremjeras ir turtingiausias žmogus Sakartvele, daugelio laikomas šalies pilkuoju kardinolu, nors jokio oficialaus posto neužima.

Vakaruose stiprėjant nerimui dėl valdančiosios partijos atitolimo nuo demokratinio kurso, Jungtinės Valstijos užsiminė apie galimas sankcijas „Sakartvelo svajonės“ pareigūnams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (298)