Šią vakciną į Japoniją importuojanti ir ten ją platinanti „Takeda“ kartu su „Moderna“ parengtoje naujoje ataskaitoje nurodė, kad liepą vienas Ispanijos gamintojas kai kuriuose flakonėliuose aptiko pašalinių medžiagų, tačiau dozėms iš šios partijos vis vien buvo leista iškeliauti į Japoniją.

Japonijos valdžios institucijos rugpjūtį nutraukė 1,63 mln. „Moderna“ vakcinos nuo COVID-19 dozių naudojimą, kai sulaukė informacijos apie galimą taršą. Tuomet „Moderna“, bendradarbiaudama su „Takeda“ ir Ispanijos gamintoju „Rovi“, valdančiu gamyklą, kuriame buvo aptikti užteršti vakcinos flakonėliai, atliko tyrimą.

Naujoje ataskaitoje nurodoma, kad problema kilo „dėl neteisingo surinkimo ir žmogiškosios klaidos“, kuri lėmė netinkamą mechanizmų, užsukančių flakonėlių kamštelius, vizualinį įvertinimą.

Iš viso ištirtos penkios „Moderna“ vakcinos partijos, kurias pagamino „Rovi“. Pirmosios trys buvo eksportuotos į Japoniją ir vėliau nutrauktas jų naudojimas, kai 39 flakonėliuose buvo aptiktos dalelės, kurios, kaip vėliau paaiškėjo, buvo nerūdijantis plienas.

Tačiau liepos 2 d. aptikus pašalines medžiagas, ketvirtoji ir penktoji partijos nepraėjo patikros. Apie tai buvo pranešta „Modernai“, „Takeda“ ir Japonijos sveikatos apsaugos ministerijai.

Ataskaitoje nurodoma, kad ateityje tokios problemos pasikartojimo padės išvengti patobulintos veiklos procedūros ir naujo įrankio naudojimas.

Kompanijos ir Japonijos sveikatos apsaugos ministerija nurodė, kad nerūdijančio plieno dalelės nekėlė papildomos rizikos sveikatai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)