Šri Lankos uostų administracija (SLPA) pranešė, kad pasirašė susitarimą su Indijos įmone „Adani Group“ statyti visiškai naują terminalą šalia 500 mln. dolerių vertės Kinijos valdomo panašaus objekto smarkiai besiplečiančiame sostinės Kolombo uoste.

„Adani“ bendradarbiaus su vietiniu konglomeratu „John Keells“ ir Šri Lankos vyriausybei priklausančia SLPA, kuri bus mažoji partnerė.

„John Keells“ teigė, kad jai priklausys 34 proc. bendrovės akcijų, o „Adani“ valdys 51 proc. kontrolinį bendros įmonės akcijų paketą.

Naujasis konteinerių terminalas bus 1,4 km ilgio, jo gylis – 20 metrų, o metinis krovos pajėgumas – 3,2 mln. konteinerių.

Pirmasis projekto etapas su 600 metrų ilgio terminalu turėtų būti baigtas per dvejus metus, teigė bendrovė. Po 35 veiklos metų terminalas taps Šri Lankos nuosavybe.

Planai įsileisti Indiją į strategiškai svarbų Kolombo uostą rengiami jau kelerius metus, tačiau jie buvo sužlugdyti vasario mėnesį, kai su valdančiąja koalicija susijusios profesinės sąjungos pasipriešino tam, kad Deliui būtų suteiktas iš dalies pastatytas terminalas uoste.

Vėliau vyriausybė paprašė indų pastatyti visiškai naują terminalą šalia Kinijos valdomo Kolombo tarptautinio konteinerių terminalo (CICT).

Kolombas yra Indijos vandenyne, tarp pagrindinių – Dubajaus ir Singapūro – centrų, todėl daug kas nori čia būti įtakingais veikėjais.

2014 metais CICT prisišvartavo du Kinijos povandeniniai laivai, o tai sukėlė susirūpinimą Indijai, kuri mano, kad kaimyninė Šri Lanka yra jos įtakos zonoje.

Nuo to laiko Šri Lanka nebeleidžia ten dislokuoti daugiau Kinijos povandeninių laivų.

2017 metų gruodį, nepajėgdama grąžinti didžiulės Kinijos paskolos, Šri Lanka leido „China Merchants Port Holdings“ perimti pietinį Hambantotos uostą, esantį prie judriausio pasaulyje rytų-vakarų laivybos maršruto.

Šis sandoris, kuriuo Kinijos bendrovei buvo suteikta 99 metų nuomos teisė, sukėlė nuogąstavimų dėl Pekino naudojamų „skolų spąstų“ siekiant daryti įtaką užsienyje.

Indija ir JAV taip pat išreiškė susirūpinimą, kad Kinijos įsitvirtinimas Hambantotoje gali suteikti Pekinui karinį pranašumą Indijos vandenyne.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)