„Problemą spręsti būtina diplomatinėmis pastangomis. Tik civilizuotos derybos gali pakeisti padėtį. Tačiau kaimyninės sostinės mūsų nenori girdėti“, – pareiškė A. Volfovičius, apsilankęs Gardino srities Varanavo rajone kaip įgaliotas prezidento atstovas.

„Be to, skirtingai nei mūsų vakarų kaimynėse Lietuvoje, Latvijoje ir Lenkijoje, kur pasienio teritorijoje įvesta nepaprastoji padėtis, Baltarusijoje žiniasklaidos atstovai turi galimybę gauti objektyvios informacijos tiesiogiai vietoje“, – teigė pareigūnas.

Ketvirtadienį jį citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Pasak A. Volfovičiaus, „situacijoje su migrantais blogio šaknų nereikia ieškoti Baltarusijoje“.

„Vakarai turėtų pripažinti savo kaltę dėl tokio didžiulio pabėgėlių srauto iš Afganistano, Afrikos ir Artimųjų Rytų šalių. Pasmerkus visas šalis chaoso ir neužtikrintumo bedugnei, žmonės buvo priversti palikti savo namus, bėgti nuo mirties ir bado, ieškodami geresnio gyvenimo“, – sakė jis.

A. Volfovičius taip pat atkreipė dėmesį, kad Baltarusijos pasienio tarnybos užkardo bet kokius neteisėto judėjimo per valstybės sieną bandymus, vykdo aiškinamąjį darbą su atvykusiais iš krizinių regionų, atkreipia jų dėmesį į teisėtus sienos kirtimo būdus.

„Nevertėtų užmiršti, jog Baltarusija – atvira šalis. Taikome bevizį režimą beveik 80 šalių piliečiams. Tai pritraukia svečių iš užsienio. Daugelis jų neslepia, kad galutinis jų tikslas yra išsivysčiusios Europos valstybės. Visų pirma – Vokietija, Prancūzija, Didžioji Britanija. Lenkija, Lietuva, Latvija ir, juo labiau, Ukraina jų nedomina. Teisėsaugos institucijų duomenimis, būdami mūsų šalyje tokie piliečiai nepažeidžia Baltarusijos įstatymų, turi būtinų lėšų pragyvenimui, nuomojasi kambarius viešbučiuose ir gerai elgiasi“, – pabrėžė A. Volfovičius.

Baltarusijai yra taikomos Briuselio sankcijos už represijas prieš protestuotojus, laikančius suklastotais pernai įvykusius Baltarusijos prezidento rinkimus, kurių nugalėtoju buvo paskelbtas ilgametis autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka. Sankcijos taip pat taikomos dėl gegužę įvykusio incidento, kai Baltarusija priverstinai nutupdė vieną oro bendrovės „Ryanair“ lėktuvą ir suėmė juo skridusį opozicijos tinklaraštininką.

A. Lukašenkos režimas savo ruožtu sudarė palankias sąlygas migrantams iš Irako ir kitų šalių atvykti į Baltarusiją ir paskui mėginti patekti į Lietuvą, Lenkiją ar Latviją.

Europa kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.

Su Baltarusija besiribojančios ES šalys pasienyje įvedė nepaprastąją padėtį ir ėmėsi tverti pjaunančios vielos tvoras. Lenkija taip pat draudžia į pasienio teritoriją patekti padėtį galintiems stebėti žurnalistams ir kitiems stebėtojams, naudodamasi ypatingąja padėtimi dėl koronaviruso pandemijos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)