Šių metų kovą gatvėje Londono pietiniame rajone Sarah Everard pagrobusiam kaltinamajam 48 metų Wayne'ui Couzensui teisėjas Adrianas Fulfordas pareiškė, kad jo nusikaltimai yra „šlykštūs“

Po 33 metų rinkodaros specialistės S. Everard dingimo grįžtant į savo namus Londone prasidėjo didelio žiniasklaidos dėmesio sulaukusi jos paieška, kilo protestų, kurių dalyviai reikalavo geriau užtikrinti moterų saugumą viešose vietose.

Didelį siaubą ir pasibjaurėjimą sukėlė tai, kad nusikaltimą įvykdė policijos pareigūnas, pasinaudojęs dėl pandemijos įvestais suvaržymais ir visuomenės pasitikėjimu, norėdamas nužudyti.

Londono policijos elitiniame diplomatinės apsaugos skyriuje dirbęs W. Couzensas liepą vykusiame teismo posėdyje prisipažino pagrobęs, išprievartavęs ir nužudęs šią moterį.

Skelbdamas nuosprendį Londono Old Beilio teisme A. Fulfordas kaltinamojo veiksmus pavadino „sukrečiančiais, tragiškais ir neabejotinai žiauriais“. Teisėjas pridūrė, kad auka buvo „visiškai nekalta“.

Savo mirties kalėjime sulauksiantis W. Couzensas tapo vienu iš vos 60 nusikaltėlių, kurie neturi teisės į prašymą išeiti į laisvę anksčiau.

„Piktnaudžiavimas policijos pareigūno pareigomis – kaip yra šioje byloje – siekiant pagrobti, išprievartauti ir nužudyti vienišą auką, yra toks pat rimtas, kaip ir nužudymas, siekiant politinių, religinių ar ideologinių tikslų“, – kalbėjo teisėjas.

S. Everard šeimos nariai teisėjo nuosprendį išklausė teismo salėje. Trečiadienį jie padarė emocingus pareiškimus, apibūdindami savo šiurpius išgyvenimus dėl Sarah mirties.

„Jokia jums skirta bausmė niekada neprilygs tam skausmui ir kančioms, kuriuos jūs sukėlėte mums“, – W. Couzensui sakė aukos tėvas Jeremy.

Ši daug visuomenės dėmesio sulaukusi byla vėl privertė atkreipti dėmesį, kaip policija reaguoja į skundus dėl smurto prieš moteris ir merginas Britanijoje.

Kilo klausimų, kodėl ankstesni skundai dėl netinkamo W. Conzenso elgesio su moterimis buvo ignoruojami, nors buvo kalbama, kad jis naudojosi sekso darbuotojų paslaugomis ir yra šiurkščios pornografijos mėgėjas.

Didžiosios Britanijos opozicinių leiboristų lyderis Keiras Starmeris, buvęs Anglijos ir Velso vyriausiasis prokuroras, pareiškė, kad būtina sugriežtinti įstatymus.

Jis taip pat paragino peržiūrėti, kaip W. Couzensui pavyko „prasmukti pro tinklą“, nepaisant virtinės „perspėjimo ženklų“.

K. Starmerio kolega buvusi moterų reikalų ministrė leiboristė Harriet Harman pareikalavo Londono policijos komisarės Cressidos Dick atsistatydinimo.

„Moterys turi galėti pasitikėti policija, o ne jos bijoti. Moterų pasitikėjimas policija bus sugriautas“, – rašė ji laiške vidaus reikalų sekretorei Priti Patel ir Londono policijai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją