Tai yra pirmoji mirtis nuo rudens alpinizmo sezono pradžios.

Šiuo metu beveik 200 alpinistų bando pasiekti 8 163 metrų aukščio Himalajų kalno viršūnę.

Trečiadienį miręs 37 metų Brentas Sealas kopė į viršukalnę ir tą dieną buvo užlipęs aukščiau 4-osios stovyklos, esančios 7 450 metrų aukštyje.

„Jo kūnas lėktuvu nugabentas į Katmandu. Įtariama, kad jį ištiko staigus širdies smūgis“, – naujienų agentūrai AFP sakė kompanijos „Snowy Horizon Treks and Expedition“ vadovas Bodha Rajas Bhandari.

Rudens ekspedicijos Himalajuose yra mažiau populiarios, nes, palyginti su judriu pavasario sezonu. Dienos rudenį būna trumpesnės ir šaltesnės, kalnus užsninga, o galimybės pasiekti viršūnes tampa ribotos.

Nepalas yra išdavęs 253 leidimus kopti į septynis viršukalnes (beveik trečdalį visų pavasarį išduotų leidimų), bet nė vieno – į aukščiausią kalną pasaulyje, Everestą.

Pernai alpinizmo sezoną teko atšaukti dėl koronaviruso pandemijos, bet pavasarį į Nepalo kalnus sugrįžo daugiau kaip 700 alpinistų iš užsienio. Iš jų rekordinis skaičius – 408 – nusprendė kopti į Everestą.

Tačiau populiarus kopimo sezonas sutapo su nauja COVID-19 banga – buvo gauti keli pranešimai apie išplitusią ligą Himalajų bazinėse stovyklose.

Nepale yra aštuoni iš 14 aukščiausių kalnų pasaulyje, o į juos kopiantys užsienio alpinistai šaliai yra svarbus pajamų šaltinis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)