Bojano Veselinovičiaus išplatintame pranešime sakoma, kad jis „negali ir nepriims vyriausybės atstovo nustatytų finansavimo sąlygų mūsų agentūrai už darbą, kurį ji nemokamai atliko pastarąsias 273 dienas“.

Liubliana sustabdė STA finansavimą praėjusį gruodį, konservatorių premjerui Janezui Janšai sukritikavus jos pranešimus apie koronaviruso krizės valdymą šalyje. Premjeras tviteryje parašė, kad STA yra „nacionalinė gėda“ ir pareikalavo atleisti B. Veselinovičių.

J. Janšos administracija neskubėjo pakeisti sprendimo net kai Aukščiausiasis teismas nurodė vyriausybei atnaujinti STA viešųjų paslaugų misijos finansavimą, sprendimą aiškindama, kad vyksta teisiniai ginčai dėl finansavimo sutarties.

Tačiau „ginčo su STA pagrindas visada buvo vyriausybės pozicija dėl žiniasklaidos nepriklausomybės ir jos bandymas padaryti agentūrą priklausomą“, po naujausio derybų rato dėl finansavimo atnaujinimo pareiškė B. Veselinovičius.

J. Janšos vyriausybė ėmėsi kritikuoti tai, kaip valstybinė žiniasklaida nušviečia koronaviruso krizę, įskaitant pranešimus apie tariamus pažeidimus įsigyjant apsaugines priemones ir vakcinas – netrukus po to, kai J. Janša pradėjo eiti pareigas 2020 metais.

Spaudžiama Europos Sąjungos, Slovėnijos vyriausybė sausį pranešė, kad atnaujino finansavimą STA, tačiau paaiškėjo, kad buvo padengtos 2020 metais sustabdytos išmokos.

Dėl nepakankamo finansavimo iškilo grėsmė, kad 1991 metais įkurta agentūra STA turės nutraukti darbą ir atlyginimų mokėjimą maždaug 90 savo darbuotojų.

Praėjusį pavasarį Slovėnijos žurnalistų asociacija (DNS) suorganizavo lėšų rinkimo kampaniją naujienų agentūrai paremti, per kurią surinko daugiau nei 270 tūkst. eurų.

Tačiau ši pagalba buvo daug mažesnį nei 2 mln. eurų, kuriuos agentūra kasmet gaudavo iš biudžeto.

Europos Komisijos pirmininkės pavaduotoja vertybių ir skaidrumo klausimais Vera Jourova pakartojo raginimą atstatyti STA finansavimą savo laiške vyriausybei praėjusią savaitę.

Ji perspėjo, kad dabartinė padėtis „kelia didelį pavojų žiniasklaidos laisvei ir žiniasklaidos pliuralizmui Slovėnijoje, taigi ir ES“.

2 mln. gyventojų turinti Slovėnija šiuo metu pirmininkauja Europos Sąjungai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)