Kinijos institucijos patvirtino, kad pirmieji koronaviruso atvejai Uhane buvo užfiksuoti 2019-ųjų gruodžio viduryje, o po kelių savaičių ši informacija paskelbta viešai.

Tačiau demokratijos aktyvistas Wei Jingshengas naujame „Sky News“ dokumentiniame filme „What Really Happened In Wuhan“ pateikė stulbinamą kaltinimą. Jis žurnalistei Sharri Markson, (ji taip pat parašė knygą tokiu pačiu pavadinimu) pasakojo manantis, kad pirmasis koronaviruso superplatinimo įvykis nutiko dar spalį.

Be to, jis teigė, kad šis įvykis galėjo būti tyčinis.

2019-ųjų spalio 19–27 dienomis Uhane vyko Pasaulio kariškių sporto žaidynės, kurias galima laikyti kariškių sportininkų olimpinėmis žaidynėmis.

Oficialioji valstybinė naujienų agentūra tuo metu pranešė, kad Naujoji Zelandija, Australija, Japonija ir Didžioji Britanija nėra Tarptautinės kariškių sporto tarybos narės, tačiau iš jų buvo atsiųstos renginio palaikymo žinutės.

„Šios žaidynės yra fantastiškas būdas skatinti gerą nuotaiką ir taiką tarp šalių“, – sakė Kraistčerčo merė Lianne Dalziel ir pridūrė, kad sportas turi galią sugriauti kliūtis ir suteikti teigiamų socialinių pokyčių.

Wei Jingshengas, „Sky News“  stopkadras

„Mes Kraistčerče su susidomėjimu stebėsime Pasaulio kariškių sporto žaidynes. Linkime Uhanui sėkmingo renginio ir linkime visiems dalyviams smagiai praleisti laiką šiame mieste“, – pareiškė merė.

Žaidynėse dalyvavo daugiau nei devyni tūkstančiai sportininkų iš mažiausiai šimto pasaulio valstybių. O netrukus po jų ėmė pasirodyti pranešimai, kad kai kurie dalyviai susirgo paslaptinga liga.

Buvęs Jungtinių Valstijų valstybės departamento COVID-19 tyrėjas Davidas Asheris Sh. Markson sakė, kad situacija buvo „įtartina“.

„Žvelgiant į mūsų duomenis, kai kurie dalykai rodo, kad Jungtinėse Valstijose koronavirusas plito jau gruodį, o galbūt ir dar anksčiau. Kai kurie iš žaidynių sugrįžę žmonės kažkuo susirgo“, – teigė D. Asheris.

Buvęs vyriausiasis Jungtinių Valstijų valstybės departamento patarėjas Kinijos klausimais Milesas Yu sakė, kad tarp susirgusių po žaidynių buvo sportininkų iš Prancūzijos, Vokietijos ir Jungtinių Valstijų.

Jo teigimu, simptomai buvo labai panašūs į tuos, kurie vėliau tapo žinomi kaip COVID-19 būdingi simptomai, o tai „akivaizdžiai nusipelno būti ištirta“.

Visgi sportininkai testuojami nebuvo. Tačiau garsusis Kinijos disidentas Wei Jingshengas Sh. Markson sakė, kad tuo metu jis jau žinojo, jog Uhane vyksta kažkas labai negero. Tokią išvadą padarė remdamasis slaptais žvalgybos duomenimis, kuriuos gavo kaip buvęs Kinijos komunistų partijos narys.

„Pamaniau, kad Kinijos valdžia pasinaudos šia galimybe paskleisti virusą per Pasaulio kariškių sporto žaidynes, juk jose dalyvauja daug užsieniečių“, – pasakojo Wei Jingshengas.

Šis skandalingas teiginys leidžia numanyti, kad Kinijos valdžia ne tik jau žinojo apie kylančią pandemiją, bet ir, pasak Wei Jingshengo, galėjo tyčia leisti jai plisti.

„Aš sužinojau, kad Pasaulio kariškių sporto žaidynių metu vyko neįprastos Kinijos vyriausybės rengtos pratybos“, – tęsė Wei Jingshengas ir pridūrė, kad jis papasakojo artimai draugei ir žmogaus teisių aktyvistei Dimon Liu apie savo nerimą „dėl to, kad Kinijos valdžia naudoja kažkokius keistus ginklus, įskaitant biologinius“, ir jis neva žinojo, kad jie įgyvendina tokio pobūdžio eksperimentus.

Disidentas teigia spalio mėnesį apie kylančią pandemiją taip pat papasakojęs Jungtinių Valstijų institucijoms ir vienam aukšto rango politikui, tačiau perspėjimus jie praleido pro ausis.

Tai tik vienas iš pavyzdžių, pateiktų dokumentiniame filme, kuriame iškeliama abejonė dėl oficialios su koronavirusu susijusių įvykių versijos.

Dokumentiniame darbe taip pat keliamas klausimas dėl Uhano virusologijos instituto vaidmens kalbant apie pasaulinę katastrofą.

Institutą įkūrė prancūzai, parengę bendradarbiavimo susitarimą, užtikrinusį, kad Prancūzijos ir Kinijos mokslininkai darbuosis drauge atlikdami virusologinius tyrimus. Tačiau 2014-ųjų pabaigoje prancūzai į veiklą nebuvo įtraukiami.

Buvęs „MI6“ vadovas seras Richardas Dearlove‘as Sh. Markson sakė, kad egzistuoja nuomonė, jog toks atmetimas leidžia spręsti apie galimas sąsajas su „biologinio ginklo“ tyrimais. Tačiau, pasak Flinderso universiteto endokrinologijos profesoriaus Nikolajaus Petrovskio, dėl vieno dalyko galime būti tikri: dabar institutas yra „viena svarbiausių pasaulio koronavirusų saugyklų“.

N. Petrovskis teigė, kad COVID-19 sąsajos su šikšnosparniais veikiausiai nekelia abejonių, tačiau mokslininkai intensyviai stengiasi išsiaiškinti, kaip virusui pavyko tapti tokiu „išskirtiniu“ ir puikiai prisitaikiusiu prie žmonių.

Pasak dokumentinio filmo, instituto tyrimams vadovauja dr. Shi Zhengli – vyriausioji Kinijos virusologė, praminta „šikšnosparnių moterimi“, kurios specializacija – šikšnosparnių virusų sritis.

2012-aisiais šeši Kinijos kalnakasiai susirgo paslaptingu koronavirusu po to, kai nebenaudojamoje kasykloje valė šikšnosparnių mėšlą. Vėliau trys iš jų nuo šios ligos mirė. Shi Zhengli ėmėsi analizuoti šį atvejį, kurį Pekinas „pridengė“.

Iš šio urvo ir kitur buvo paimta šimtai šikšnosparnių mėginių ir nugabenta į Uhano laboratoriją, o mokslininkai šikšnosparnių virusams tyrinėti pašventė savo karjerą.

Kai Uhano virusologijos institutas po COVID-19 pandemijos ėmė analizuoti savo koronavirusų katalogą, mokslininkai teigė, kad jame rasta RaTG13 – išgauto iš šikšnosparnių minėtuose urvuose – kuris yra 96,2 proc. identiškas virusui, sukeliančiam COVID-19. Tai yra artimiausias COVID-19 genetinis „giminaitis“.

„Kyla natūralus klausimas: ar jie per kažkurią iš tų išvykų atrado COVID-19, o jeigu taip, kodėl apie tai nepranešė? O gal jie pasitelkė RaTG13 ar kažkurį iš kitų urve aptiktų koronavirusų ir sukūrė COVID-19?“ – kalbėjo N. Petrovskis.

„Ir, žinoma, visados kyla klausimas, kiek buvo peržengtos ribos? Kokį tyrimą jie įgyvendino?“ – pridūrė profesorius.

Sekmadienį paskelbtoje ataskaitoje teigiama, kad Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pradeda naują tyrimą dėl COVID-19 kilmės, praėjus mėnesiams, kai ankstesnis tyrimas buvo baigtas nepadarius tvirtų išvadų.

PSO buria maždaug 20 mokslininkų komandą, kuri bus įpareigota rasti naujų įrodymų Kinijoje ir kitose vietose, pranešė „Wall Street Journal“.

Grupė tirs, ar virusas atsirado laboratorijoje – šią teoriją Kinija piktai atmeta.

2020 m. gruodžio mėnesį PSO tyrėjai pradėjo lankytis Kinijos Uhano mieste, kur įvyko pirmasis žinomas viruso protrūkis. Tačiau jų 2021 m. kovo mėnesio ataskaitoje teigiama, kad jie negavo pakankamai informacijos iš Kinijos mokslininkų, kad galėtų atsakyti į svarbiausius klausimus apie COVID-19 kilmę.

Rugpjūtį JAV žvalgybos agentūros paskelbė atskirą ataskaitą, kurioje teigė, kad irgi negali padaryti tvirtų išvadų apie COVID-19 kilmę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (491)