Aukščiausias Izraelio diplomatas nusileido Manamos oro uoste, iš kurio netrukus turėjo pakilti „Gulf Air“ lėktuvas pirmam komerciniam skrydžiui tarp abiejų šalių.

Y. Lapidas vieši Bahreine pirmą kartą dvišaliams santykiams regione atšilus. Jungtiniai Arabų Emyratai, Marokas bei Sudanas taip pat pernai užmezgė ryšius pagal sutartis, vadinamas Abraomo susitarimais.

Tačiau kai kur šis žingsnis, nutraukęs dešimtmečius trukusį arabų susitarimą, kad santykių su Izraeliu nebus, kol neišspręsta Palestinos problema, kelia pyktį.

Protestuotojai anksti ketvirtadienį degino padangas prie Manamos, į orą kilo juodų dūmų debesys, socialiniuose tinkluose sklido arabų kalba parašyta grotažymė #BahreinasNepriimaSionistų.

Y. Lapido vizito metu bus pasirašyti supratimo memorandumai dėl technologijų ir ekonomikos, taip pat sutartys, susijusios su Izraelio nacionaline vandens kompanija ir „Shebos“ ligonine, pranešė Izraelio pareigūnai. Arabų šalys, dalyvaujančios Abraomo susitarimuose, pabrėžia ekonominę ryšių su Izraeliu naudą, jau pranešta apie pusės milijardo dolerių prekybą su JAE.

JAE, Bahreinas ir Marokas buvo pirmos arabų valstybės, pernai normalizavusios santykius su Izraeliu, o prieš tai žydų valstybė pasirašė taikos sutartis su kaimynėmis Jordanija ir Egiptu.

Per pirmąsias Abraomo susitarimų metines šį mėnesį JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pažadėjo: „Skatinsime daugiau šalių pasekti JAE, Bahreino ir Maroko pavyzdžiu. Norime išplėsti taikos diplomatiją".

Be ekonomikos, suartėjimą paskatino ir abipusis susirūpinimas dėl Irano, varžybos regione verčia net Saudo Arabiją tyliai kurti santykius su žydų valstybe.

Y. Lapidas yra pagrindinis Izraelio koalicinės vyriausybės, nuvertusios buvusį premjerą Benjaminą Netanyahu, kuris ir pasirašė Abraomo susitarimus, architektas. Jis jau lankėsi JAE ir Maroke, liepą tapęs užsienio reikalų ministru.

Viljama Sudikienė (ELTA)

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)