„Kalbant apie naująjį teisės aktą Lenkijoje, [Europos] Komisijai iškilo keli klaustukai, ir tai yra sritis, kurią turėsime aptarti su Lenkijos vyriausybe“, – trečiadienį per spaudos konferenciją Briuselyje sakė komisarė Ylva Johansson.

Ketvirtadienį ji atvyks į Lenkiją trumpo vizito ir susitiks su šalies vidaus reikalų ministru Mariuszu Kaminskiu.

Lenkijos vyriausybė parengė savo Užsieniečių įstatymo pataisas, galinčias užkirsti kelią nagrinėti prašymus suteikti prieglobstį, jeigu jo besiprašantys asmenys „sulaikomi iškart po ES išorinės sienos neteisėto kirtimo“.

Vienintelė išimtis būtų taikoma migrantams iš teritorijų, kur jiems kyla grėsmė arba pavojus būti persekiojamiems.

Seimas, žemieji parlamento rūmai, šią pataisą priėmė rugsėjo 17 dieną, o spalį ją svarstys Senatas. Ši priemonė yra viena iš virtinės žingsnių, turinčių apsunkinti migrantų neteisėtą patekimą į Lenkijos teritoriją iš kaimyninės Baltarusijos.

Pirmadienį M. Kaminskis paprašė pratęsti nepaprastąją padėtį Baltarusijos pasienyje dar 60 dienų, nepaisant labdaros organizacijų ir žiniasklaidos grupių prieštaravimų.

Baltarusijai yra taikomos Briuselio sankcijos už represijas prieš protestuotojus, laikančius suklastotais pernai įvykusius Baltarusijos prezidento rinkimus, kurių nugalėtoju buvo paskelbtas ilgametis autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka. Sankcijos taip pat taikomos dėl gegužę įvykusio incidento, kai Baltarusija priverstinai nutupdė vieną oro bendrovės „Ryanair“ lėktuvą ir suėmė juo skridusį opozicijos tinklaraštininką.

A. Lukašenkos režimas savo ruožtu sudarė palankias sąlygas migrantams iš Irako ir kitų šalių atvykti į Baltarusiją ir paskui mėginti patekti į Lietuvą, Lenkiją ar Latviją.

Su Baltarusija besiribojančios ES šalys pasienyje įvedė nepaprastąją padėtį ir ėmėsi tverti pjaunančios vielos tvoras. Lenkija taip pat draudžia į pasienio teritoriją patekti padėtį galintiems stebėti žurnalistams ir kitiems stebėtojams, naudodamasi ypatingąja padėtimi dėl koronaviruso pandemijos.

„Manau, kad mums reikia glaudaus dialogo su Lenkija“, – AFP sakė Y. Johansson.

„Svarbu, kad parodytume, jog ši siena tarp Lenkijos ir Baltarusijos yra Europos siena ir atitinka Europos acquis (teisinę bazę), kad mes bendradarbiaujame ir kad esame skaidrūs saugodami ES išorines sienas“, – kalbėjo eurokomisarė.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)