Budapeštas ir Briuselis jau kurį laiką nesutaria dėl Vengrijos teismų reformos ir LGBTQ teisių. Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto antradienį apkaltino ES naudojant lėšas „šantažui, kad galėtų pasiekti politinių pokyčių“.

Kalbėdamas angliškai, jis pavadino tai „nepriimtina“ ir pabrėžė, kad Budapeštas nesileis į kompromisus dėl savo įstatymų, kurie, anot jo, yra skirti apsaugoti šeimą.

„Kadangi nesame pasirengę šios apsaugos atšaukti, šiuo klausimu kompromiso nebus“, – naujienų agentūrai AFP Strasbūre sakė jis.

P. Szijjarto pridūrė, kad „šantažo misija nebuvo užbaigta, kadangi praėjusią savaitę „Moody's“ pagerino Vengrijos reitingus ir sulaukėme didžiulės sėkmės obligacijų rinkoje, didžiulės mūsų ilgalaikių obligacijų paklausos“.

Anot ministro, tai reiškia, kad „mes turime gerokai daugiau lėšų nei reikia, kad galėtume pradėti projektus, kuriems buvo numatytos ES obligacijos. Taip, mes galime tai padaryti be ES lėšų.“

Europos Komisijos (EK) atstovė Dana Spinant pirmadienį žurnalistams teigė negalinti pasakyti, ar abiem pusėms pavyks susitarti, tačiau nurodė, kad EK yra „įsipareigojusi šioms deryboms“, skirtoms patvirtinti Vengrijos išlaidų planus.

Vengrija šiuo metu pirmininkauja Europos Tarybos Ministrų komitetui, kurios prioritetai apima nepilnamečių ir šeimų apsaugą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)