Mirtina injekcija Rickui Rhoadesui suleista JAV Aukščiausiajam Teismui atmetus apeliaciją, galėjusią sudaryti sąlygas bylos panaikinimui dėl rasinio šališkumo parenkant prisiekusiuosius.

R. Rhoadesas yra šeštas asmuo, kuriam šiais metais Jungtinėse Valstijose įvykdyta mirties bausmė.

R. Rhoadesas, vagis recidyvistas, 1991 metų rugsėjo 13 dieną, kai buvo lygtinai paleistas iš kalėjimo, pateko į Charleso Alleno, gyvenusio su broliu Bradley, namus viename Hjustono priemiesčių.

R. Rhoadesas nužudė miegojusius brolius ir juos apiplėšė.

Įtariamasis buvo areštuotas po mėnesio, per vienos mokyklos apiplėšimą, ir prisipažino nužudęs brolius, bet teigė, kad tai įvyko per grumtynes su Ch. Allenu.

1992-aisiais prisiekusieji skyrė R. Rhoadesui mirties bausmę.

Nuo to laiko jo advokatai kaltina prokurorus sistemingai atmesdavus prisiekusiųjų afroamerikiečių kandidatūras.

R. Rhoadesas yra baltasis, kaip ir broliai Allenai. Tačiau jei įtarimai dėl šališkumo skiriant prisiekusiuosius būtų pasitvirtinę, nuosprendis galėjo būti panaikintas.

Byla galiausiai pasiekė Aukščiausiąjį Teismą ir jis antradienį apeliaciją atmetė.

Mirties bausmė yra leidžiama 27 valstijose, taip pat federalinės vyriausybės, bet pastaraisiais metais ji taikoma vis rečiau, ypač kilus COVID-19 pandemijai.

R. Rhoadesas yra trečias kalinys, kuriam šiais metais mirties bausmė įvykdyta Teksase. Vėliau šiais metais šioje valstijoje, aktyviausiai taikančioje mirties bausmę, planuojamos dar keturios egzekucijos.