Azijos finansų centro pareigūnai negali sušvelninti griežčiausių pasaulyje „Covid-19“ taisyklių, nepaisant neigiamo jų poveikio tarptautiniam verslui ir kelionėms, kadangi miestas teikia pirmenybę sienų su Kinija atidarymui, sako finansininkas Bernardas Chanas, dalyvaujantis Honkongo lyderės Carrie Lam patariamojoje vykdomojoje taryboje.

Visgi nėra aiškių žingsnių, kurių Honkongas turėtų imtis, ar tikslų, kuriuos galėtų pasiekti, kad įtikintų Kiniją atidaryti sienas, sakė B. Chanas pirmadienį duotame interviu. Kelis mėnesius išgyventi be protrūkio (paskutinis užregistruotas birželio pradžioje) ir daugiau nei 30 dienų be vietinių infekcijų, pasirodo, nepakanka.

„Mūsų rankos surištos, – sako jis. – Turime atitikti jų standartus, tačiau šiuo metu bėda ta, kad nesame tikri, kokie tie jų standartai. Iš pradžių jie siūlė: „Tiek ir tiek dienų išgyvenkite be protrūkio.“ Bet dabar apie tai nebeužsimena.“

B. Chano komentarai atskleidžia galvosūkį, su kuriuo susiduria politikos formuotojai Azijoje: tie, kurie laikėsi „Covid Zero“ pozicijos, kad išnaikintų vietinius atvejus, tačiau dabar nebegali taip lengvai sugrįžti į gyvenimą ir grąžinti savo ekonomikų į normalias vėžes.

Singapūro bandymai atsidaryti sulaukė nevienodų rezultatų, o Kinija apskritai nepraneša, kada planuoja palengvinti pasienio apribojimus, nepaisant to, kad jau paskiepijo daugiau nei 1 mlrd. savo gyventojų.

Honkongas sumažino „Covid-19“ poveikį (nuo pandemijos pradžios mirė tik 213 žmonių ir užregistruota apie 12 200 ligos atvejų), taikydamas visą priemonių kokteilį: griežtą politiką, pagal kurią atvykstantiems keliautojams privalomas net 21 dienos trukmės viešbučio karantinas, visų užsikrėtusių žmonių hospitalizavimą ir artimų kontaktų izoliavimą vyriausybės įstaigose.

Tuo metu, kai kitos šalys atsidarė, Honkongo pastangos išlaikyti atvejus ties nulio riba reiškė, kad jis dar labiau atsiliko nuo konkuruojančių finansų centrų, tokių kaip Londonas ir Niujorkas, tačiau vis tiek nesugebėjo įvykdyti neaiškių Pekino sąlygų dėl sienų kirtimo, kas yra būtina Honkongo ekonomikai.

Kelių žemėlapis

Kinijos pareigūnai antrajam pagal rangą Honkongo pareigūnui, vyriausiajam sekretoriui Johnui Lee, pareiškė, kad miestas turi sustiprinti keliautojų patikros, testavimo ir karantino priemones, rašo „South China Morning Post“. Savaitgalį Šendžene vykusių derybų metu jie nepateikė jokių konkrečių sąlygų sienų atidarymui, rašo laikraštis.

Honkongo pareigūnai bandė Kiniją įtikinti, kad į atvykstančių keliautojų problemą žiūrima rimtai, tačiau kosmopolitiškas miestas vis dar vertinamas kaip potencialus viruso „nutekėjimo“ šaltinis, galintis apkrėsti žemyninę Kinijos dalį, paaiškino B. Chanas.

„Iki „Covid-19“ buvome finansų centras, – sakė B. Chanas. – O centrą apibrėžia lengvas atvykimas ir išvykimas. Taigi iš vienos lengviausių vietų atvykti ir išvykti pavirtome į vieną sunkiausių, ir viskas dėl visų tų „Covid-19“ apribojimų.“

„Honkongas išsikraustė iš proto“

Dabar Honkongas yra savo paties sėkmės auka, teigia B. Chanas.

Pasak jo, joks vietinis politikas nedrįstų stoti prieš visuomenę ir pranešti, kad miestas imsis rizikos, dėl kurios galėtų kilti atvejų protrūkis. Nors tarptautinės verslo grupės išreiškė susirūpinimą, o viena apklausa atskleidė, kad daugiau nei 40 proc. emigrantų svarsto galimybę palikti miestą, didžioji dauguma Honkongo žmonių palaiko griežtą vyriausybės požiūrį, sako B. Chanas.

„Pasikalbėjus su emigrantais ar vietiniais, kurie užsiima verslu užsienyje, arba žmonėmis, užsienyje turinčiais šeimą arba studijuojančių vaikų, visi jie mano, kad elgiamės beprotiški – visi kartoja, kad Honkongas išsikraustė iš proto“, – teigė B. Chanas.

„Tačiau pasikalbėjus su didžiąja dauguma Honkongo žmonių, jie anaiptol taip nemano, – tęsė jis. – Daugumai tų, kurie nekeliauja arba keliauja tik laisvalaikiu, sienų atidarymas nerūpi. Jiems svarbiau saugumas ir visuomenės sveikata.“

Jis pridūrė, kad Honkongo gyventojams vietos ekonomika ir atnaujintas susisiekimas su žemynu rūpi kur kas labiau nei likęs pasaulis.