Darbininkai po žeme buvo įkalinti nuo sekmadienio popietės, kai dėl vieno incidento sugedo jų „transportavimo sistema“ ir buvo blokuotas pagrindinis išėjimas iš šachtos.

Nė vienas iš šachtininkų nebuvo sužeistas.

Ontarijo kalnakasių gelbėjimo tarnybos vyriausiasis pareigūnas Sawnas Rideoutas transliuotojui CBC sakė, kad jau pavyko išgelbėti 33 šachtininkus.

„Mūsų savanoriai ir mūsų kalnakasių gelbėjimo pareigūnai dirba nuo sekmadienio 7 valandos ryto“, – sakė jis.

„Matome šviesą tunelio gale, artėjame prie jos, – sakė jis. – Liko dar šeši [darbininkai], ir tikimės [juos išgelbėti] po vidurdienio. Visi bus sveiki gyvi iškelti į paviršių ir sugrįš pas savo šeimas.“

Pasak jo, šachtininkų iškėlimas per atsarginį išėjimą, naudojant virves ir kopėčias, yra „lėtas procesas“.

„Gylis gana didelis – 3 000 pėdų (daugiau kaip 900 m) yra ilgas kelias. Todėl tai užtrunka taip ilgai“, – sakė jis.

„Žinote, po žeme jie išbuvo beveik 48 valandas, [o tų], kurie yra fiziškai nepajėgūs išlipti, iškėlimui mes naudosime virves, keldami juos iš vieno lygmens į kitą“, – nurodė pareigūnas.

Brazilijos kasybos kompanija „Vale“ pranešė, kad sekmadienį po pietų atitrūko vienas kasybos kaušas, nukritęs ant transportavimo sistemos ir ją sugadinęs.

Ontarijo kalnakasių vadovas Gordas Gilpinas nurodė, kad darbdaviui „palengvėjo ir jis džiaugiasi, kad visi kalnakasiai grįžta sveiki ir gyvi“.

„Nėra abejonės, kad tai buvo ir tebėra alinama patirtis. Giriu juos už kantrybę ir drąsą “, – sakė jis ir taip pat padėkojo gelbėtojams.

Toteno šachtoje Sadberyje, kur dirba 200 žmonių, nuo sekmadienio darbai yra nutraukti. Prieš atnaujinant kasybos darbus planuojama įvertinti šachtos būklę, nurodė „Vale“.

1972 metais uždaryta Toteno kasykla buvo vėl atidaryta 2014 metais. Ji yra pirmoji po 40 metų pertraukos tame rajone pradėjusi veikti šachta. Per pirmąjį 2021 metų pusmetį joje buvo išgauta maždaug 3,6 tūkst. tonos nikelio.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją