Vystantis Kumbre Vjechos ugnikalnio išsiveržimui La Palmos saloje vienas lavos srautas sulėtėjo, bet kitas yra karštesnis ir takesnis. Antradienį lava pasiekė Todokės miestelį, iš kurio žmonės jau evakuoti, pranešė Kanarų salų tarnyba, atsakinga už reagavimą į ugnikalnių krizes.

Jau kelias dienas pareigūnai su nerimu stebi, kaip rugsėjo 19-ąją išsiveržusio ugnikalnio lava artėja prie Atlanto vandenyno, bet išsiveržimas buvo gana permainingas. Vulkanas pirmadienį kiek aprimo, bet naktį pasigirdo naujų sprogimų.

Kai išsilydžiusios uolienos galiausiai pasieks vandenyno vandenį, gali įvykti garo sprogimų ir pasklisti nuodingų dujų debesys. Visgi tarnybos nurodė, kad lėtai slenkanti lava didelio pavojaus pakrantėje galbūt nesukels.

Vulkaniniam Kanarų salynui priklausančioje La Palmoje, kurios ilgis yra apie 35 km, o plotis plačiausioje vietoje – 20 km, gyvena apie 85 tūkst. žmonių.

Iki šiol lavos srautai saloje sunaikino 589 pastatus ir 21 km kelių. Šiuo metu naujai išsiliejusios lavos laukai užklojo 258 hektarų plotą, daugiausiai žemės ūkio laukus, pranešė Europos Sąjungos Žemės stebėjimo programa „Copernicus“.

Pranešimų apie žuvusius arba sunkiai sužeistus žmones iki šiol nebuvo. Prasidėjus išsiveržimui buvo evakuota daugiau kaip 6 000 gyventojų ir turistų.

Tačiau daugelis žmonių prarado savo namus ir pragyvenimo šaltinius. Žemės ūkis ir turizmas yra vienos iš La Palmos ekonomikos pagrindinių šakų. Lava ir pelenai nuniokojo pasėlius ir drėkinimo sistemas, sukėlė pavojų skrydžiams ir kelia reikšmingą riziką netoliese gyvenančių žmonių sveikatai.

Ispanijos vyriausybė po savaitinio kabineto posėdžio antradienį paskelbė nedelsdama skirsianti 10,5 mln. eurų, reikalingų nupirkti 107 būstams, kuriuose būtų apgyvendinti namus praradę žmonės. Jie taip pat turėtų sulaukti finansinės pagalbos.

Daugiau pagalbos, įskaitant infrastruktūros atstatymo projektus, sala sulauks dabartinei krizei pasibaigus, sakė vyriausybės atstovė Isabel Rodriguez (Isabel Rodriges).

Ugnikalnis iki šiol išmetė daugiau kaip 46 mln. kubinių metrų išsilydžiusių uolienų, rodo Kanarų salų vulkanologijos instituto duomenys.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją