Tyrimų komitetas, tiriantis didžiausius nusikaltimus Rusijoje, pareiškime nurodė, kad ne vėliau kaip 2014 metais A. Navalnas „sukūrė ekstremistinį tinklą ir jam vadovavo“, siekdamas „pakeisti Rusijos Federacijos konstitucinės sistemos pagrindus“.

Pasak tyrėjų, A. Navalnas ir jo pagrindiniai sąjungininkai Leonidas Volkovas bei Ivanas Ždanovas įtariami vadovavę „ekstremistų tinklui“, o Liubovė Sobol ir keli kiti jo bendražygiai kaltinami dalyvavimu jame.

A. Navalnas, aršiausias prezidento Vladimiro Putino vidaus kritikas, buvo sulaikytas sausio mėnesį, o vėliau jo visoje šalyje veikiantis politinių biurų tinklas ir Kovos su korupcija fondas (FBK) buvo paskelbti „ekstremistiniais“ ir uždrausti.

Pastaraisiais mėnesiais A. Navalnas ir jo sąjungininkai tapo daugybės tyrimų taikiniai. Jie patys tuos tyrimus vadina Kremliaus kerštu už tai, kad meta iššūkį du dešimtmečius trunkančiam V. Putino valdymui.

Savo pareiškime tyrėjai apkaltino A. Navalną ir jo sąjungininkus sukūrus daugybę paskyrų socialinėje žiniasklaidoje ir FBK interneto svetainę „siekiant skatinti nusikalstamą veiklą“.

„Neteisėtos ekstremistų tinklo veiklos tikslas buvo diskredituoti valstybės institucijas ir jų politiką“, – teigė Tyrimų komitetas.

Jei A. Navalnas, L. Volkovas ir I. Ždanovas bus pripažinti kaltais, jiems gresia nuo šešerių iki dešimties metų, o L. Sobol ir kitiems aktyvistams – nuo dvejų iki šešerių metų kalėjimo.

Dauguma svarbiausių A. Navalno sąjungininkų, įskaitant L. Volkovą ir I. Ždanovą, iš Rusijos pabėgo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)