Rugsėjo pradžioje koronaviruso protrūkių modeliai, parengti vyriausybei patarinėjančių SAGE ekspertų, parodė, jog ligoninėse gydomų COVID-19 pacientų skaičius turi potencialo augti. Jeigu žmonės sugrįš į darbus ir atnaujins socialinį gyvenimą, kuris buvo ilgą laiką pristabdytas, po šešių savaičių ligoninėse gydomų naujų koronaviruso pacientų skaičius gali pasiekti ir 7 tūkst.

Toks buvo blogiausias scenarijus, paremtas silpstančiu visuomenės imunitetu ir nerimą keliančia nauja atmaina.

Optimistinis scenarijus atrodė kardinaliai kitaip. Turint omenyje, jog į normalų gyvenimą grįžtama palaipsniui, modeliuose nurodyta, jog ligoninėje gydomų pacientų skaičius augs lėtai ir po nedaug, kulminacija siektų 2 tūkst. atvejų, o tada lapkritį situacija vėl imtų gerėti.

Realybė tokia, kad per pastarąsias dvi savaites Anglijoje į ligonines patenka vis mažiau sergančiųjų koronavirusu, nors žmonės grįžo į darbus, o vaikai – į mokyklas.

Epidemijos situacijų modelių ir realybės skirtumai ne kartą COVID-19 krizės akivaizdoje sukėlė nemenką sutrikimą. Šie modeliai – ne prognozės, kas neabejotinai nutiks. Jie yra tai, ką parengia kompiuteriai, susidūrę su klausimu „O kas, jeigu?“. Šiuo atveju, jeigu R (R – epidemijos reprodukcijos dydį nusakantis skaičius) pasieks 1,1? O kas, jeigu Jonathanas Van Tamas (vyriausiojo šalies sveikatos priežiūros pareigūno pavaduotojas) pareikš – žmonės perlenkė lazdą ir dabar R siekia 1,5? Tai reikštų, jog vidutiniškai du sergantys žmonės užkrės dar tris.

SAGE skaičiavo, kad naujų ligonių ligoninėse skaičius pasieks 2 tūkst. per dieną piką, bet vos tik baigus rengti modelį tokių pacientų skaičius ėmė mažėti.

Toks mažėjimas buvo netikėtas, rašo „The Guardian“. O kas, jeigu – bent jau kol kas – pandemiją geriausiai tvardo ne vakcinos ar infekcijos, o žmonių elgsenos ir imuniteto derinys?

„Tai dvi labai galingos jėgos. Kiekviena iš jų gali viena pati tiek padidinti, tiek sumažinti į ligoninę dėl COVID patenkančių pacientų skaičių, o šiuo metu iš esmės jos kovoja tarpusavyje“, – sako infekcinių ligų epidemiologijos profesorius iš Edinburgo universiteto Markas Woolhouse‘as.

Penktadienį šalies statistikos tarnyba pranešė gerą žinią: antrą savaitę iš eilės Anglijoje mažėja naujų atvejų skaičius – dabar vidutiniškai COVID-19 nustatomas vienam iš devyniasdešimties asmenų. Kitur Junginėje Karalystėje skaičiai išlieka stabilūs, tačiau dideli.

Kaip teigia SAGE modeliavimo pogrupio „Spi-M“ pirmininkas, profesorius Grahamas Medley, nors pastarąsias porą savaičių mažėja tiek naujų atvejų, tiek sunkių pacientų, per pastarąsias dešimt savaičių bendra situacija pasikeitė labai nedaug: „Tai netikėta. Turėtų egzistuoti didėjančio imuniteto nuo infekcijos ir skiepų pusiausvyra, taip pat kontaktų, bet kaip pavyksta išlaikyti R reikšmę 1 – kokia čia paslaptis?“

Gali būti, jog vakcinos žymiai veiksmingesnės užkertant kelią virusui plisti, nei kad rodo tyrimai, kurie dažniausiai grįsti simptomus jaučiančiais pacientais. Jeigu taip ir yra, anot M. Woolhouse‘o, imunitetas gali vaidinti žymiai svarbesnį vaidmenį suvaldant epidemiją, nei kad buvo manyta.

Po drastiško augimo Škotijoje, panašu, skaičiai mažėja, nors esminių elgsenos pokyčių ir neįvyko.

„Tai lūžio taškas. Pirmą kartą Jungtinės Karalystės epidemijos istorijoje matome tvarų atvejų mažėjimą, nors neįvestas karantinas. To dar nėra buvę, taigi, akivaizdu, jog kažkas iš esmės pasikeitė, o man tas esminis pasikeitimas – visuomenės imunitetas“, – sako M. Woolhouse‘as.

Jeigu tai tiesa, tuomet puiki žinia, ypač jeigu tokiu pavyzdžiu paseks ir likusi Jungtinė Karalystė. Penktadienį R skaičius Anglijoje nuo 1 sumažėjo iki 0,8, o tai reiškia, kad naujų infekcijų skaičius per dieną sumažėjo nuo 3 proc. iki vos 1 proc.

Bėda ta, jog aplinkui vis dar labai daug viruso, tad valdoma situacija labai greitai gali tapti nevaldoma.

„Jeigu vėl pajusime augimą, reikės labai greitai reaguoti. Nesėkmės atveju akimirksniu pateksime į bėdą“, – perspėja M. Woolhouse‘as.

Kaip pažymi G. Medley, šalis neskuba sugrįžti į „gyvenimą iki koronaviruso“. Kas bus toliau, nežino niekas.

„Vis dar esame labai toli nuo normalaus kontakto lygio, vis dar baiminamės didesnio sergamumo ir ligoninių užimtumo, tačiau pastarieji keli mėnesiai suteikia vilties“, – sako M. Woolhouse‘as.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (246)