Nepaisant teigiamų pirmojo ir antrojo etapo bandymų rezultatų, nebus pradėti trečiojo ir paskutinio etapo bandymai, pranešė „Sanofi“, kompanijai manant, kad vakcina pernelyg vėlai pasiektų rinką.

Tuo metu rezultatai iš trečiojo etapo bandymų su vakcina, kurią „Sanofi“ kuria kartu su Jungtinės Karalystės (JK) bendrove „GlaxoSmithKline“ (GSK), turėtų būti paskelbti iki 2021 m. pabaigos.

Bendrovės šioje vakcinoje sujungė „Sanofi“ sukurtą antigeną, kuris skatina su mikroorganizmais kovojančių antikūnų gamybą, ir GSK pagalbinę technologiją – medžiagą, skatinančią vakcinos sukeltą imuninės sistemos atsaką.

„Sanofi“ anksčiau teigė, kad pirminiai jos mRNR vakcinos bandymai parodė, jog, praėjus dviem savaitėms po antrosios vakcinos dozės suleidimo, 91–100 proc. dalyvių susiformavo antikūnai.

Nebuvo pastebėta jokių šalutinių poveikių, o vakcinos toleravimas buvo panašus į kitus mRNR preparatus, kaip tuos, kuriuos sukūrė kompanijos „Pfizer/BioNTech“ ir „Moderna“.

Imuninis atsakas į „Sanofi“ mRNR vakciną buvo „stiprus“, naujienų agentūrai AFP sakė kompanijos viceprezidentas Thomasas Triomphe.

Lietuvos vyriausybė rugpjūčio pabaigoje sutarė nepirkti bendrovių „Sanofi Pasteur“ ir GSK kuriamos vakcinos nuo COVID-19.

Vyriausybė pernai lapkritį buvo nusprendusi pagal išankstinę pirkimo sutartį įsigyti 1,5 mln. vakcinų dozių iš šių gamintojų, tačiau, kaip nurodo Sveikatos apsaugos ministerija, situacija nuo to laiko yra labai pasikeitusi: jau registruotos keturios kitų gamintojų vakcinos ir Europos Komisija, atsižvelgdama į tai, sumažino bendrą planuojamą įsigyti šios vakcinos kiekį.

„Taip pat šalims leista išstoti iš šios sutarties ir nebepirkti šio gamintojo vakcinų“, – teigė ministerija.

Jos duomenimis, Lietuva yra pasirašiusi sutartis dėl septynių vakcinų įsigijimo: 1,86 mln. dozių „AstraZeneca“, 0,7 mln. dozių „Janssen“, 1,38 mln. dozių „CureVac“, 0,5 mln. dozių „Moderna“ 9,3 mln. dozių „Pfizer“ vakcinos, 0,6 mln. dozių „Novavax“ vakcinos ir 0,37 mln. dozių „Valneva“ vakcinos.

Dalis šių vakcinų dar nėra patvirtintos Europos Sąjungoje.

Atsižvelgiant į tai, kad Lietuva yra užsitikrinusi pakankamą vakcinų kiekį, o „Sanofi“ vakcina yra panaši į Lietuvos jau planuojamą įsigyti „Novavax“ vakciną, šios vakcinos vystymas atsilieka nuo kitų gamintojų, nuspręsta jos neįsigyti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)