Iranas prieš kelis mėnesius pradėjo urano sodrinimą iki 60 proc. Urano sodrinimo riba, kurią pasiekus branduolinė energija galėtų būti naudojamas kariniams tikslams, yra 90 proc.

„Pasaulyje yra žmonių, kurie Irano siekį turėti branduolinį ginklą laiko neišvengiama realybe, - kalbėjo N. Bennettas. – Arba jie tiesiog pavargo“. Tačiau Izraelis esą negali sau to leisti ir neleis, „kad Iranas įgytų branduolinį ginklą“.

Remiantis 2015 metų branduoliniu susitarimu, Teheranas gali sodrinti uraną tik iki 3,67 proc. ir naudoti jį civiliams tikslams. Tarptautinis susitarimas turi užkirsti kelią Iranui pasigaminti atominį ginklą. Mainais šaliai buvo atšauktos sankcijos.

Tačiau JAV 2018 metais, prezidentaujant Donaldui Trumpui, vienašališkai pasitraukė iš susitarimo, grąžino šaliai sankcijas ir jas dar labiau sugriežtino. Todėl Teheranas taip pat laipsniškai atsisakė sutarties įsipareigojimų. Jis ne tik paspartino urano sodrinimą, bet ir apribojo galimybę Tarptautinei atominės energijos agentūrai (TATENA) kontroliuoti savo branduolinius objektus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)