Praėjusį mėnesį M. Kalesnikavai už jos vaidmenį masiniuose protestuose, prasidėjusiuose A. Lukašenkai paskelbus apie savo pergalę ginčytinuose prezidento rinkimuose, Baltarusijos teismas skyrė 11 metų laisvės atėmimo bausmę.

39 metų aktyvistė, buvusi Baltarusijos filharmonijos orkestro fleitininkė, buvo suimta, kai pasipriešino mėginimui prievarta ją išsiųsti iš šalies. Metus iki teismo ji buvo laikoma kalėjime.

Dramaturgo, komunistinės Čekoslovakijos disidento, vadovavusio savo šalies perėjimui į demokratiją vardu pavadintą premiją Europos Taryba Strasbūre kasmet skiria už pilietinės visuomenės veiksmus ginant žmogaus teises.

Skelbdamas premijos laureatę Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) pirmininkas Rikas Daemsas sakė, kad vienintelis M. Kalesnikavos „nusikaltimas“ buvo „noras pasakyti, kas vadovauja jos šaliai“.

„Stodama prieš režimą, pasitelkusį jėgą ir žiaurumą prieš taikius ir teisėtus protestuotojus... ponia Kalesnikava iš tiesų parodė drąsą“, – pridūrė jis.

Į Strasbūrą atvykusi Maryjos sesuo Tatsiana Chomič priimdama apdovanojimą sesers vardu sakė, kad jis yra „viso demokratinio pasaulio solidarumo su Baltarusijos žmonėmis ženklas“.

„Jeigu nenorite, kad Baltarusija virstu gulagu, privalome palaikyti Baltarusijos žmones šiandien ir dabar“, – sakė ji, laikydama sesers nuotrauką.

Anksčiau Vaclavo Havelo žmogaus teisių premiją yra gavę Kinijos uigūrų mokslininkas Ilhamas Tohti ir Saudo Arabijos žmogaus teisių aktyvistė Loujain al Hathloul. Laureatams skiriama po 60 tūkst. eurų.

Baltarusija yra viena iš nedaugelio Europos šalių, nepriklausančių Europos Tarybai, kurios tikslas – užtikrinti žemyne žmogaus teises, demokratiją ir įstatymo viršenybę.