Tai didele dalimi yra kontradmirolo Henrique Gouveia e Melo nuopelnas. Karinio jūrų laivyno pareigūnas vasarį drauge su savo komanda iš trijų ginkluotųjų pajėgų padalinių ėmėsi įgyvendinti skiepijimo kampaniją. Jis tą daryti pradėjo veikiausiai labiausiai įtemptu laikotarpiu Portugalijoje per visą pandemiją.

Dabar šalį iki užsibrėžto tikslo skiria galbūt tik kelios dienos. 84 proc. visų gyventojų yra pilnai paskiepyti – tai, pasak „Our World in Data“, yra didžiausias procentas pasaulyje.

Didėjant paskiepytųjų skaičiui, COVID-19 atvejų ir hospitalizacijų skaičius atsidūrė žemiausiame taške per beveik pusantrų metų. Spalį Portugalija gali atšaukti daugumą dar likusių dėl pandemijos įvestų ribojimų. Tokio pasiekimo geidžia daugybė valstybių, vis dar intensyviai kovojančių su itin užkrečiama delta atmaina ir išgyvenančių stringantį skiepijimo procesą.

Už kariuomenės ribų anksčiau negarsėjęs H. Gouveia e Melo dabar yra puikiai žinomas Portugalijoje. Jis reguliariai lankėsi televizijos laidose, siekdamas išsklaidyti visuomenės susirūpinimą ir nerimą dėl vakcinavimo programos.

Dėl savo mėlynų akių, žilstelėjusių plaukų šukuosenos ir 1,93 m ūgio netgi ir su kauke lengvai atpažįstamas vyriškis neretai užkalbinamas gatvėje – žmonės nori jam padėkoti.

Henrique Gouveia e Melo

„Žmonės yra labai malonūs“, – pažymi H. Gouveia e Melo. Tačiau 60-metis pareigūnas taip pat skuba tikinti, kad jis pats tėra tik viso proceso „ledkalnio viršūnė“, o nuopelnai priklauso ir daugeliui kitų žmonių.

Kariuomenės įsitraukimas į skiepijimo nuo COVID-19 procesą nėra neįprastas dalykas ir kitose šalyse, tačiau Portugalija kariuomenei skyrė pagrindinį vaidmenį.

Paaiškėjo, kad tai buvo puikus pasirinkimas: nors H. Gouveia e Melo komanda petys į petį darbuojasi su sveikatos priežiūros institucijomis, policija ir miestų savivaldybėmis, tapo aišku, kad būtent kariuomenės patirtis yra neįkainojama.

„Kariuomenės atstovai yra pratę dirbti jausdami stresą ir neaiškiomis aplinkybėmis“, – savo biure NATO atstovybėje netoli Lisabonos, iš kurio atsiveria vaizdas į Atlanto vandenyną, kalbėjo H. Gouveia e Melo. – Kariuomenės atstovai yra gerai organizuoti, pasižymi gera logistika, be to, paprastai jie yra labai susitelkę į įgyvendinamą misiją.“

H. Gouveia e Melo davė toną skiepijimo procesui pademonstruodamas rimtą ir praktišką požiūrį bei daug dėmesio skirdamas disciplinai. Jo tiesmukiškumas tapo patrauklus daugeliui žmonių, nerimavusių, kad gali laiku nepasiskiepyti.

Interviu „The Associated Press“ H. Gouveia e Melo prisipažino, kad situacija, kai teko pakeisti anksčiau paskirtą pareigūną, pasitraukusį vos po trijų mėnesių, buvo „bauginanti“.

Tuo metu Portugalija išgyveno blogiausią pandemijos etapą ir buvo tarp skaudžiausiai koronaviruso paliestų valstybių, o valstybinės ligoninės artėjo prie griūties. Žadėtosios vakcinų siuntos neatvyko. Kova dėl galimybės pasiskiepyti grasino sugriauti visuomenės pasitikėjimą skiepijimo procesu.

„Jaučiausi taip, tarsi į mane būtų nukreiptos dešimties milijonų žmonių akys“, – pasakojo H. Gouveia e Melo, omenyje turėdamas Portugalijos gyventojų skaičių.

Jo karjera kariuomenėje, trukusi 42 metus, suteikia paaiškinimą dėl to, kaip jam pavyko susidoroti su spaudimu.

H. Gouveia e Melo buvo povandeninio laivo vadas, o vienu laikotarpiu buvo atsakingas už du laivus tuo pačiu metu: vienu laivu grįždavo į bazę, pavalgydavo krante ir tada kitu išplaukdavo į jūrą.

H. Gouveia e Melo taip pat buvo fregatos kapitonas, vadovavo EUROMARFOR – Europos Sąjungos karinėms jūrų pajėgoms – ir praleido daugiausia valandų jūroje iš visų esamų Portugalijos karinių jūrų pajėgų pareigūnų.

Jis neslėpė, kad į skiepijimo procesą žvelgia kaip į mūšį, o nuo to laiko, kai ėmėsi jį įgyvendinti, visada vilkėjo karinę uniformą. Jis aiškino norėjęs pasiųsti žinutę, kad tai buvo kvietimas kovai.

„Ši uniforma žmonėms simbolizavo, kad reikia pasiraitoti rankoves ir kovoti su virusu“, – dėstė pareigūnas.

Henrique Gouveia e Melo

H. Gouveia e Melo atmetė ankstesnius Portugalijos bandymus išnaudoti įprastas vakcinavimo strategijas, pasitelkiamas kasmet skiepijant nuo gripo paprastai mažuose visuomenės sveikatos centruose. Skiepijimas vakcina nuo COVID-19 reiškė visai kitokius mastus ir greitį, todėl reikalavo visiškai kitokio požiūrio ir sistemos.

Portugalija ėmė išnaudoti dideles visos šalies sporto bazes, kad sukurtų, pasak H. Gouveia e Melo, „gamybos liniją“: ji apėmė registracijos zoną, laukiamąjį, skiepijimo kabinas ir poilsiui bei atsigavimui skirtą patalpą. Jis Lisabonos karo ligoninėje kariškius pavertė bandomaisiais triušiais, tokiu būdu siekdamas išsiaiškinti, kaip greičiausiai pastate judėtų žmonių srautai.

Esminis proveržis įvyko birželio viduryje, kai, pasak kontradmirolo, vakcinų tiekimo „cunamis“ leido perjungti aukštesnę pavarą.

Tiago Correia, Naujojo Lisabonos universiteto Higienos ir tropinės medicinos instituto tarptautinės visuomenės sveikatos docentas, mano, kad visuomenės požiūrio į H. Gouveia e Melo laikymas esminiu veiksniu, nulėmusiu vakcinavimo proceso sėkmę, yra pernelyg didelis jo vaidmens „sureikšminimas“.

Pasak T. Correia, pagrindinis veiksnys yra Portugalijai būdingas palankus požiūris į šalies skiepijimo programas. Tarkime, pasiskiepijimo nuo tymų, raudonukės ir kiaulytės procentas yra vienas didžiausių Europoje – 95 proc. Be to, šalyje nėra ryškių prieš skiepus nukreiptų judėjimų.

Nepaisant to, H. Gouveia e Melo kariuomenės patirtis leido jam „prasiveržti pro visus politinius niuansus“ ir užtikrinti visuomenės pasitikėjimą procesu, pažymi T. Correia.

Šiuo metu vakcinacijos centruose besilankantis H. Gouveia e Melo dažnai sutinkamas spontaniškais gyventojų plojimais ir su jais pozuoja asmenukėms. Jis jau tapo „TikTok“ vaizdo įrašų ir eilėraščių herojumi.

Henrique Gouveia e Melo

Ant sienos už jo rašomojo stalo kabo įrėmintas vaiko padovanotas piešinys: ant jo didžiosiomis raidėmis užrašyta „Obrigado“ – „Ačiū“.

Lisabonos universiteto studentų miestelyje įsikūrusiame skiepijimo centre apsilankęs H. Gouveia e Melo vaikštinėjo apsivilkęs karinę uniformą ir laukiantiems skiepo dalino antsiuvus, kuriuos jis sukūrė skiepijimo proga. Emblema vaizduoja dvi viruso ląsteles persmeigiančią trigalvę hidrą, o žalios spalvos apvadas simbolizuoja daugiau nei 4 700 žmonių, besidarbuojančių Portugalijos skiepijimo centruose.

53-ejų Claudia Boigues, sėdėjusi poilsio zonoje drauge su savo 15-mečiu sūnumi, kuris buvo ką tik paskiepytas, sakė besižavinti sparčiu skiepijimo procesu.

„Niekada nemaniau, kad pasieksime 85 proc., – sakė moteris. – Tačiau dabar mes nusipelnome sveikinimų.“

Kitos šalys, kurias H. Gouveia e Melo įvardinti atsisakė, nes jų prašymai nebuvo vieši, teiravosi Portugalijos, kaip jai pavyko pasiekti tokį rezultatą.

H. Gouveia e Melo netrukus galės paskelbti, kad „misija įvykdyta“ ir pirminis tikslas įgyvendintas. Tačiau, kai kuriose turtingesnėse valstybėse vyraujant abejonėms dėl skiepų, o daugeliui vargingesnių šalių stokojant vakcinos dozių, H. Gouveia e Melo neturi iliuzijų, kad viruso atmainos negalės sugrįžti ir sukelti problemų Portugalijai.

„Mūšį mes laimėjome, – teigia pareigūnas. – Nežinau, ar laimėjome karą prieš virusą. Tai pasaulinis karas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)