Kosovo valdžia šias pajėgas pasiuntė prie dviejų pasienio punktų šiaurinėje šalies dalyje, kur daugiausia gyvena etninių serbų mažuma, atmetanti etninių albanų vadovaujamą vyriausybę Prištinoje.

Serbus įpykdęs sprendimas dislokuoti policijos pajėgas buvo priimtas po to, kai praėjusį pirmadienį Kosovo valdžia nurodė vairuotojams su serbiškais numeriais pritaisyti laikinus numerius įvažiuojant į Kosovą. Šimtai etninių serbų dėl to kasdien rengia protestų ir link pasienio vedančiuose keliuose yra pristatę sunkvežimių ir kitų transporto priemonių, kad sutrikdytų eismą.

„Po (specialiųjų policijos) dalinių provokacijų ... Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius nurodė sustiprinti kai kurių Serbijos kariuomenes ir policijos dalinių parengtį“, – nurodoma Gynybos ministerijos pranešime.

Kiek anksčiau Kosovo ministras pirmininkas Albinas Kurtis apkaltino kaimyninę Serbiją mėginant „išprovokuoti rimtą tarptautinį konfliktą“ po to, kai ankstų šeštadienio rytą buvo užpulti du netoli sienos esantys automobilių registracijos biurai.

Įtampa tarp šalių auga jau šeštą dieną vykstant etninių serbų protestams prieš etninių albanų vyriausybės nurodymą vairuotojams su serbiškais numeriais pritaisyti laikinus numerius įvažiuojant į Kosovą.

Vienas automobilių registracijos biuras buvo padengtas nedideliame Zubin Potoko miestelyje, o kitas apgadintas Zvečane, tačiau niekas nenukentėjo, pranešė Kosovo ministras pirmininkas.

AFP korespondentas pranešė maždaug apie vidudienį matęs dukart pasienyje skridusius Serbijos naikintuvus. Penktadienį virš pasienio punktų, kuriuos blokuoja etniniai serbai protestuotojai, kelis kartus praskrido Serbijos kariniai sraigtasparniai.

Kilus konfliktui virš šios zonos reguliariai skraido ir NATO taikos palaikymo pajėgų sraigtasparniai.

„Atskiri asmenys ir grupės, kurių veikla kelia pavojų įstatymų viršenybei ir viešajai tvarkai, puola mūsų valstybę ir drumsčia mūsų ramybę, – savo feisbuko paskyroje parašė A. Kurtis. – Serbija juos skatina ir akivaizdžiai juos remia. Serbija priekabiauja prie Kosovo piliečių, kad išprovokuotų rimtą tarptautinį konfliktą.“

Kosovas paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos 2008 metais, praėjus dešimtmečiui po karų tarp etninių albanų sukilėlių ir Serbijos karinių pajėgų, per kurį žuvo 13 tūkst. žmonių, daugiausia etninių albanų.

Belgradas niekada nepripažino Kosovo nepriklausomybės ir skatina šiaurinėje Kosovo dalyje gyvenančią etninių serbų mažumą nepripažinti vyriausybės Prištinoje.

Kosovo vyriausybė praėjusį pirmadienį prie dviejų sienos su Serbija kirtimo punktų pasiuntė specialiųjų policijos pajėgų, kad užtikrintų tai, ką vadina atsakomąja priemonę, laikymąsi. Vyriausybė nurodo uždraudusi serbiškus automobilių numerius po to, kai Serbija atsisakė į šalį įsileisti automobilius su Kosovo numeriais.

Belgradas laikosi pozicijos, kad sprendimas dėl laikinų automobilių numerių leidžia numanyti Kosovo, kaip nepriklausomos šalies, statusą.

Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga paragino deeskaluoti padėtį ir abiem šalims grįžti prie padėties normalizavimo derybų, kuriose ES tarpininkauja jau maždaug dešimtmetį.

Serbijos prezidentas anksčiau pareiškė, kad normalizavimo procesas gali būti atnaujinamas tik tuo atveju, jeigu Kosovas atitrauks specialiąsias policijos pajėgas nuo šiaurės.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)