Rezultatai, gauti iš dvidešimties iš 23 Šveicarijos kantonų, rodo, kad 64 proc. balsavusiųjų pritarė planams. Rinkėjų aktyvumas siekė 52 proc.

Iki šiol Šveicarija buvo tarp nedaugelio Europos šalių, dar neįteisinusių tos pačios lyties asmenų santuokų.

„Šveicarai į balsadėžės įmetė didžiulį „taip“, – agentūrai AFP sakė už tos pačios lyties santuokų legalizavimą pasisakančio komiteto atstovė Olga Baranova. – Šiandiena nekeičia mano šalies. Šiandiena atspindi tą per pastarųjų metų pasikeitusį mentalitetą. Jis iš tiesų atspindi tą platų ir labai svarbų LGBT žmonių visuomenėje pripažinimą.“

Paskutinės visuomenės nuomonės apklausos duomenimis, kuri buvo atlikta rugsėjo 1–9 dienomis, tos pačios lyties asmenų santuokų legalizavimui pritaria 53 proc. šalies gyventojų, o priešingos nuomonės laikosi 27 procentai.

Rugpjūčio pradžioje atlikta apklausa parodė, kad pritariančiųjų yra 55 proc., o nepritariančiųjų – 20 procentų.

Apklausos rodė, jog tos pačios lyties asmenų santuokų legalizavimui greičiausiai nepritars kai kurių krikščionių kongregacijų nariai ir populistinio dešiniojo sparno Šveicarijos liaudies partijos (SVP) – didžiausios Šveicarijos politinės partijos – šalininkai.

Šveicarija homoseksualumą dekriminalizavo 1942 metais, tačiau nemažai vietos ir regioninės policijos nuovadų ir toliau rengė „gėjų sąrašus“, kai kurios tai darė net iki praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio pradžios.

Tos pačios lyties asmenų poros Šveicarijoje jau gali įregistruoti civilinę partnerystę ir šalyje kasmet įregistruojama po maždaug 700 tokių partnerysčių.

Tačiau šis statusas nereiškia tokių pačių teisių kaip santuokoje, įskaitant teisę įgyti pilietybę ir teisę bendrai įsivaikinti.

Šveicarų parlamentas po daugelio metų diskusijų pernai gruodį patvirtino įstatymo projektą, kuriuo tos pačios lyties asmenų poroms būtų leista tuoktis.

Tačiau, šios iniciatyvos oponentams surinkus būtinus 50 tūkst. parašų, įstatymas pagal šalies tiesioginės demokratijos sistemą buvo užginčytas ir pateiktas referendumui.

Pagal įstatymo projektą, tos pačios lyties asmenys galės tuoktis ir turės tokias pat teises, kaip kitos susituokusios poros. Projekte taip pat numatyta, kad lesbietės galės pasinaudoti spermos donorų paslaugomis ir ši projekto nuostata sulaukė kone prieštaringiausių vertinimų.

Tos pačios lyties santuokos dabar legalios 30-yje valstybių

Tos pačios lyties santuokos, kurias Šveicarija sekmadienį patvirtino per referendumą, dabar yra legalios 30-yje valstybių, tačiau homoseksualumas tebėra uždraustas daugelyje pasaulio šalių.

Čia yra pasaulinės situacijos apžvalga:

Europa, gėjų santuokos pradininkai

1989 m. spalio 1 d. pirmą kartą pasaulyje kelios gėjų poros Danijoje sudarė teisėtas civilines sąjungas. Tačiau Danijos homoseksualioms poroms dar teko laukti iki 2012 m., kad būtų leista tuoktis bažnyčioje.

Teisė į religinę santuokos ceremoniją pirmą kartą buvo suteikta Nyderlanduose 2001 metais. Toliau sekė trylika Europos šalių: Belgija, Didžioji Britanija, Suomija, Prancūzija, Vokietija, Islandija, Airija, Liuksemburgas, Malta, Norvegija, Portugalija, Ispanija ir Švedija.

Austrija leidžia gėjų santuokas nuo 2019 metų.

Šveicarijoje tos pačios lyties poros galėjo įregistruoti tik civilinę partnerystę, kol praėjusių metų pabaigoje parlamentas patvirtino santuoką. Šio sprendimo oponentai paskelbė referendumą pagal Šveicarijos tiesioginės demokratijos sistemą, tačiau pralaimėjo sekmadienio balsavimą, per jį 64 proc. rinkėjų pritarė tos pačios lyties asmenų santuokoms.

Kai kurios šalys, įskaitant Kroatiją, Kiprą, Čekiją, Graikiją, Vengriją, Italiją ir Šveicariją, pripažįsta tik civilinę partnerystę. Čekijos vyriausybė pritarė įstatymo projektui, pagal kurį šalis taptų pirmąja Europos Sąjungos pokomunistine nare, įteisinusia tos pačios lyties asmenų santuokas, tačiau jo likimas neaiškus.

Slovėnija taip pat leidžia civilines partnerystes, tačiau 2015 m. per referendumą atmetė pasiūlymą įteisinti gėjų santuokas.

2014 metais Estija tapo pirmąja buvusia sovietine respublika, leidusia tos pačios lyties asmenims sudaryti civilinę sąjungą.

Rumunijoje referendumas dėl gėjų santuokų draudimo įtvirtinimo Konstitucijoje 2018 m. žlugo dėl mažo rinkėjų aktyvumo.

Pažanga Amerikoje

Kanada buvo pirmoji Amerikos šalis, 2005 m. leidusi tos pačios lyties asmenų santuokas.

2015 metais JAV Aukščiausiasis Teismas legalizavo gėjų santuokas visoje šalyje, tuo metu jos buvo draudžiamos 14-oje iš 50-ies valstijų. Tačiau pirmoji JAV gėjų santuoka iš tikrųjų įvyko 1971 m., kai Minesotos pora įgijo santuokos dokumentą dėl nepastebėtos teisinės spragos. Santuoka buvo oficialiai pripažinta 2019 m. kovo mėnesį, po penkių dešimtmečių teisinės kovos.

Lotynų Amerikoje šešios šalys leidžia tuoktis tos pačios lyties asmenims: Argentina, Brazilija, Kolumbija, Ekvadoras, Urugvajus ir Kosta Rika.

Meksikos federalinėje sostinėje 2007 m. buvo leistos gėjų civilinės sąjungos, o 2009 m. - santuokos. Tuo pasekė pusė iš 32 valstijų.

Čilė legalizavo gėjų civilines sąjungas 2015 metais.

Kuba neįtraukė į savo 2019 metais priimtą naują Konstituciją pakeitimų, kurie būtų atvėrę kelią teisėtoms tos pačios lyties asmenų santuokoms. 2021 m. naujo šeimos kodekso projektas atvėrė duris tos pačios lyties asmenų santuokoms, tačiau dėl to bus skelbiamas referendumas.

Taivanas, pirmasis Azijoje

Nors didžioji Azijos dalis yra tolerantiška homoseksualumui, 2019 m. gegužę Taivanas tapo pirmuoju regione, kur leistos gėjų santuokos.

Japonijoje teismas Saporo šiaurėje 2021 m. nusprendė, kad šalies atsisakymas pripažinti tos pačios lyties asmenų santuokas yra antikonstitucinis – tai pirmas svarbus sprendimas šiuo klausimu.

Australija ir Naujoji Zelandija yra vienintelės platesniame Azijos ir Ramiojo vandenyno regione, kuriose (atitinkamai 2017 m. ir 2021 m.) buvo priimti gėjų santuokų įstatymai.

Artimuosiuose Rytuose, kur homoseksualumas persekiojamas, Izraelis pirmauja gėjų teisių srityje, pripažindamas tos pačios lyties asmenų santuokas, kurios kitur yra draudžiamos, nors pačioje šalyje neleidžia jų registruoti.

Keletas konservatyvaus regiono šalių vis dar taiko mirties bausmę už homoseksualumą, įskaitant Saudo Arabiją ir Jungtinius Arabų Emyratus.

Afrika: santuoka vienoje šalyje

Pietų Afrika yra vienintelė Afrikos žemyno valstybė, leidžianti gėjų santuokas, jas legalizavo 2006 metais.

Apie 30 Afrikos valstybių draudžia homoseksualumą, o Mauritanija, Somalis ir Sudanas už tos pačios lyties santykius taiko mirties bausmę.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (195)