Mažutis San Marinas, įsikūręs ant kalno šlaito Italijos centre, yra viena iš nedaugelio Europos šalių, kur nėštumo nutraukimas vis dar yra neteisėtas. Sekmadienį San Marinas rengia referendumą dėl draudimo nutraukti nėštumą panaikinimo.

Čia yra pasaulinės situacijos vaizdas:

Visiškas draudimas

Daugiausia katalikiška Malta yra vienintelė Europos Sąjungos valstybė, visiškai uždraudusi abortus ir baudžianti laisvės atėmimo bausmė nuo 18 mėnesių iki trejų metų, jei nesilaikoma įstatymo.
Abortas taip pat uždraustas Andoros, Vatikano ir San Marino mikrovalstybėse, kurios yra Europoje, bet nėra Europos Sąjungos narės.

San Marine, kur už abortą moteris baudžiama kalėti trejus metus, o gydytojas – šešerius metus, sekmadienį balsuojama dėl šio įstatymo liberalizavimo. Sprendžiama, ar leisti nutraukti nėštumą iki 12 savaičių. Po 12-osios savaitės abortas būtų leidžiamas tik tuo atveju, jei kyla pavojus motinos gyvybei arba moteriai fiziškai ar psichologiškai pakenkti galinčių vaisiaus apsigimimų atveju.
Visame pasaulyje visiškas abortų draudimas galioja Konge, Brazavilyje, Kongo Demokratinėje Respublikoje, Džibutyje, Dominikos Respublikoje, Egipte, Bisau Gvinėjoje, Haityje, Hondūre, Laose, Madagaskare, Nikaragvoje, Filipinuose, Palau, Senegale ir Suriname.

Salvadore teismai skiria ilgas, iki 30 metų, laisvės atėmimo bausmes moterims, netekusioms kūdikių, įskaitant ir dėl aborto. Persileidimą patyrusios moterys taip pat traukiamos baudžiamojon atsakomybėn.

Ribojimas

Daugelis šalių leidžia abortus tais atvejais, kai manoma, kad mamos gyvybei gresia pavojus. Šiam sąrašui priklauso Afganistanas, Bangladešas, Gvatemala, Irakas, Dramblio Kaulo Krantas, Libanas, Libija, Mianmaras, Paragvajus, Pietų Sudanas, Šri Lanka, Sudanas, Sirija, Uganda, Venesuela, Vakarų krantas ir Gaza bei Jemenas.

Brazilijoje įstatymai leidžia nutraukti nėštumą tik išprievartavimo, pavojaus motinos gyvybei atvejais arba jei vaisiui nesivysto smegenys arba jų dalis.

2017 metais Čilė panaikino beveik tris dešimtmečius trukusį griežtą draudimą, kai tuometė prezidentė Michelle Bachelet dekriminalizavo abortus tam tikrais atvejais.

Pokyčiai

Moterys Europoje, Šiaurės Amerikoje ir Okeanijoje naudojasi pačiais liberaliausiais teisės aktais, kai kuriais atvejais tik neseniai atsiradusiais.

Argentina legalizavo abortus iki 14 nėštumo savaičių 2020 metų gruodį. Anksčiau nutraukti nėštumą buvo galima tik dviem atvejais: išprievartavimo ir pavojaus motinos gyvybei.

2019 m. Pietų Korėjos Konstitucinis teismas nurodė panaikinti dešimtmečius trukusį šalies abortų draudimą – tai buvo svarbus sprendimas.

Naujoji Zelandija dekriminalizavo abortus tik 2020 m. kovą. Iki tol už tai buvo baudžiama 14 metų laisvės atėmimu.

Australijos Kvinslando valstija įteisino abortus 2018 m., panaikinusi 1899 m. britų kolonijinės eros įstatymą. Tik Naujasis Pietų Velsas, daugiausiai gyventojų turinti šalies valstija, ir toliau draudžia abortus.

Airijoje abortai įteisinti tik nuo 2018 metų po istorinio referendumo, kuris panaikino konstitucinį abortų draudimą, buvusį vieną griežčiausių pasaulyje. Kitais metais jis taip pat buvo legalizuotas Šiaurės Airijoje, vienintelėje Jungtinės Karalystės dalyje, kur tai buvo draudžiama.

Mūšio laukai

Jungtinėse Valstijose abortas buvo įteisintas visoje šalyje 1973 m., tačiau tebėra itin ginčytina problema. Šį mėnesį Teksaso įstatymas uždraudė abortą vėlesnio nei šešių savaičių nėštumo atveju – nuo tada girdimas vaisiaus širdies plakimas. Aukščiausiasis Teismas, kuris po Donaldo Trumo valdymo turi konservatyvią daugumą, atsisakė blokuoti sprendimą dideliam Baltųjų rūmų pasipiktinimui.

Rugsėjo 10 d. Meksikos Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad valstybės įstatymas, pagal kurį gyvenimas prasideda nuo pastojimo, o abortas prilyginamas žmogžudystei, yra antikonstitucinis. Kai 2007 m. Meksiko miestas dekriminalizavo abortus iki 12 nėštumo savaičių, mažiausiai 10 iš 32 šalies valstijų priėmė įstatymus, ginančius gyvybę nuo pastojimo momento.
Šiuo klausimu batalijos verda ir Lenkijoje, kur 2020 m. spalį Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad abortai dėl apsigimimų yra antikonstituciniai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją