Ši pilietinio nepaklusnumo demonstracija yra naujausia organizacijos „Insulate Britain“ akcija. Šios grupės aktyvistai anksčiau jau ne kartą blokavo eismą Londono judriame M25 žiediniame greitkelyje.

Penktadienį apie 40 žmonių užblokavo privažiavimus prie rytinio ir vakarinio dokų Doveryje. Šiame Anglijos pietrytiniame uostamiestyje apdorojama apie 17 proc. visos Britanijos prekių apimties.

Eismas buvo paralyžiuotas, tačiau pareigūnai pažymėjo, kad pats uostas dirba.

„Protestuotojai šiuo metu blokuoja įvažiavimą į uostą“, – nurodė jo administracija.

„Prašome palikti daugiau laiko savo kelionei ir teirautis kelto operatorės naujausios informacijos. Uostas lieka atviras“, – pridūrė administracija.

Policija patvirtino „sprendžianti protesto akcijos klausimą“ ir sulaikė 17 asmenų, „bendradarbiaudama su agentūromis partnerėmis siekiant kiek įmanoma sutrumpinti vėlavimus“.

„Insulate Britain“ atsiprašė už uosto veiklos trikdymą, bet pabrėžė, kad protestas yra „vienintelis būdas išlaikyti apšiltinimo klausimą darbotvarkėje“.

„Šį rytą blokuojame Doverį, norėdami atkreipti dėmesį, kad dėl nesugebėjimo sumokėti už šildymą miršta žmonės Doveryje ir visoje JK“, – pažymėjo grupės atstovas.

„Turime sakyti tiesą apie neišvengiamą siaubą, kurį kelia Nepaprastoji klimato padėtis. Kad pokyčiai vyktų reikiamu greičiu ir mastu, būtinas ekonomikos sukrėtimas. Norėtume, kad tai nebūtų tiesa, bet yra kitaip“, – pridūrė jis.

Pasitelkdama pasaulinės aplinkosaugos aktyvistų grupės „Extinction Rebellion“ pastaraisiais metais taikytą ekonominės veiklos trikdymo taktiką, „Insulate Britain“ nuo rugsėjo vidurio penkis kartus blokavo eismą greitkeliais.

Trečiadienį teismas vyriausybės prašymu uždraudė rengti protestus greitkelyje M25 – taigi, aktyvistams už Britanijos judriausios magistralės blokavimą gali grėsti kalėjimas.

Politiniai lyderiai, įskaitant vidaus reikalų sekretorę Priti Patel ir transporto sekretorių Grantą Shappsą, pasmerkė jų taktiką ir įspėjo, kad ji kelia grėsmę žmonių gyvybei.

Tokios demonstracijos rengiamos JK ruošiantis lapkritį Glazge vyksiančiai Jungtinių Tautų klimato kaitos konferencijai COP26. Tikimasi, kad per šį forumą bus prisiimta tvirtesnių įsipareigojimų dėl pastangų užkirsti kelią nevaldomam visuotiniam atšilimui.