Šis finansavimas iš pradžių buvo įtrauktas į teisės aktų paketą, susijusį su gresiančiu JAV federalinių institucijų darbo sustabdymu ir spalį galinčia ištikti skolų krize.

Tačiau demokratų kontroliuojamuose Atstovų Rūmuose grupė pažangiojo sparno deputatų pagrasino sužlugdyti šį planą, jeigu iš jo nebus pašalinta nuostata dėl lėšų „Geležiniam kupolui“.

Galiausiai finansavimo programa buvo patvirtinta Atstovų Rūmų triuškinama dauguma – 420 balsų prieš devynis.

„Šio teisės akto priėmimas atspindi didžią vienybę Kongrese... Izraelio saugumo klausimu“, – sakė Atstovų Rūmų demokratų lyderė Nancy Pelosi.

„Pagalba Izraeliui yra gyvybiškai svarbi, nes Izraelio saugumas yra būtinas Amerikos saugumui“, – pridūrė ji.

„Geležinis kupolas“ numušė tūkstančius mažo nuotolio raketų ir sviedinių, paleistų palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ kovotojų, ir neleido jiems smogti apgyventoms vietovėms, sakė Izraelio pareigūnas.

Šią sistemą Jungtinės Valstijos finansiškai remia nuo pat jos naudojimo pradžios prieš dešimtmetį. Kaip rodo Kongreso tyrimų tarnybos duomenys, Amerika tam yra išleidusi jau apie 1,6 mlrd. dolerių (dabartiniu kursu – 1,36 mlrd. eurų).

Pažangiųjų demokratų grupės maištas supykdė daugelį narių abiejose partijose. Atstovų Rūmų respublikonų lyderis Kevinas McCarthy pasmerkė, anot jo, demokratų kapituliaciją prieš „jų radikaliųjų narių antisemitinę įtaką“.

Minesotoje išrinktas demokratas Deanas Phillipsas per „Twitter“ parašė „negalįs patikėti“, kad jo bendrapartiečiai prieštarautų prieš „vieno svarbiausių mūsų sąjungininko ir vienintelės žydų valstybės pasaulyje“ gynimą nuo „Hamas“ raketų.

Izraelio ministras pirmininkas Naftali Bennettas padėkojo abiem JAV partijoms už įsipareigojimus žydų valstybės saugumui, o Amerikos žmonėms – už „nesvyruojamą draugystę“.

Vėliau ketvirtadienį JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas telefonu pasikalbėjo su Izraelio gynybos ministru Benny Gantzu ir aptarė „regionines aktualijas, įskaitant poreikį stabdyti Irano branduolinės programos pažangą“, sakoma Pentagono pranešime.

„Ministras Gantzas taip pat padėkojo sekretoriui Austinui už JAV administracijos ir Pentagono tęsiamą paramą procesui aprūpinti Izraelį priemonėmis, būtinomis apginti jį ir jo piliečius“, – pridūrė Gynybos departamentas.

Tačiau pastarieji protestai Kongrese pabrėžė didėjantį pažangiosios stovyklos skeptiškumą dėl besąlygiškos pagalbos Izraeliui.

Rashida Tlaib ir Ilhan Omar – pirmosios į JAV Atstovų Rūmus išrinktos musulmonės – per tviterį išliejo nepasitenkinimą „Geležinio kupolo“ finansavimu ir atkreipė dėmesį į Izraelio vykdomus žmogaus teisių pažeidimus palestiniečių atžvilgiu bei neteisėtų žydų nausėdijų plėtrą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)