„Per grupės alpinistų paieškų ir gelbėjimo operaciją ant Elbruso kalno pavyko išgelbėti 14 žmonių“, – nurodė Nepaprastųjų situacijų ministerija ir pridūrė, kad išgelbėtieji buvo vikšriniais visureigiais evakuoti į artimiausią gyvenvietę ir perduoti medikams.

„Deja, penki žmonės žuvo“, – pridūrė ministerija.

Pranešime sakoma, kad gelbėjimo operacija iki 2 val. 45 min. vietos (ir Lietuvos) laiku buvo visiškai užbaigta. Joje dalyvavo beveik 70 žmonių ir 16 technikos vienetų.

Ketvirtadienį 19 žmonių grupė kopdama į Elbrusą pasiekė 5,4 km aukštį ir paprašė pagalbos, pablogėjus orams.

Paieškas sunkino iki 40 metrų per sekundę vėjas ir -20 Celsijaus laipsnių šaltis. Matomumas paieškų zonoje dažnai siekė ne daugiau kaip vieną metrą.

Vienas informuotas šaltinis naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad ši alpinistų grupė neturėjo pakankamai vedlių.

„Grupė nebuvo pakankamai sukomplektuota vedliais: jų tebuvo du. Pagal pirminius duomenis, jie patys paliko grupę ir išėjo nežinoma kryptimi“, – teigė šaltinis.

Pasak jo, grupėje buvo alpinistų iš įvairių Rusijos miestų, įskaitant Maskvą, Sankt Peterburgą, Jekaterinburgą ir Čeliabinską. Visi grupės nariai buvo vyresni kaip 30 metų, bet dauguma neturėjo patirties dalyvauti kalnų žygiuose.

Tuo metu kopimą organizavusi bendrovė pranešė, kad grupę lydėjo keturi profesionalūs gidai.

Kopiant blogai pasijuto alpinistų grupėje buvusi moteris. Ji kartu su vienu iš gidų pasuko atgal, tačiau vėliau mirė „jam ant rankų“, nurodė bendrovė.

Likę grupės nariai toliau kopė į kalną, tačiau kelią jiems pastojo „beprecedentė audra“.

Vienas iš alpinistų susilaužė koją, todėl grupės tempas dar sulėtėjo.

Du alpinistai mirtinai sušalo, o dar du neteko sąmonės ir mirė, kai buvo nukelti, nurodė bendrovė.

Gidai ir dalis alpinistų grupės narių buvo hospitalizuoti dėl nušalimų.

Pradėta baudžiamoji byla

Vienas iš vedlių Antonas Nikiforovas, kuris į Elbrusą kopė jau 56 kartą, televizijos žurnalistams sakė, kad tą dieną pūtė stiprus vėjas. Jis pripažino, kad grupė galėjo pasukti atgal ir anksčiau.

„Tačiau ir anksčiau esu kopęs panašiomis oro sąlygomis, buvo kilimų ir jokių problemų“, – sakė jis gulėdamas ligoninės lovoje.

Sveikatos ministerijos vietos padalinys nurodė, kad šiuo metu ligoninėje gydoma 11 žmonių. Du iš jų yra intensyvios terapijos skyriuje.

Rusijos tyrėjai penktadienį pranešė, kad pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl kaltinimų paslaugų, „kurios neatitinka sveikatos ir saugumo reikalavimų“, teikimu.

Elbruso rajonas yra populiarus tarp alpinistų ir žygeivių vasaros metu, o žiemą jis tampa slidinėjimo kurortu.

Nors kopimas į šį 5 642 m aukščio snaudžiantį ugnikalnį nelaikomas techniškai sudėtingu, kasmet bandydami pasiekti Elbruso viršūnę žūsta dešimtys alpinistų.

2006 metų gegužę ant Elbruso kalno buvo rasti šeši žuvę alpinistai. Buvo manoma, kad jie žuvo nuo šalčio pablogėjus orams.

Rusijai dėl koronaviruso pandemijos uždarius sienas suklestėjo vietos turizmas, ir Elbrusas sulaukė turistų antplūdžio.

Remiantis vietos valdžios pareigūnais, kuriuos cituoja naujienų agentūra „Interfax“, per pirmąjį 2021 metų pusmetį regioną aplankė 30 proc. daugiau žmonių nei per tą patį laikotarpį 2019 metais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)