Pastaraisiais mėnesiais Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos sienas iš Baltarusijos kirto arba pabandė kirsti tūkstančiai migrantų – daugiausia iš Artimųjų Rytų šalių.

Europos Sąjunga kaltina Baltarusiją sąmoningai organizuojant migrantų antplūdį į ES valstybes, keršijant į Bendrijos režimui įvestas sankcijas dėl susidorojimo su disidentais.

Lenkija savo 400 km ilgio pasienio ruože dislokavo tūkstančius karių, ilgoje jo atkarpoje pastatė pjaunančios vielos užtvarą ir įvedė nepaprastąją padėtį, dėl kurios žurnalistai ir žmogaus teisių gynėjai negali patekti į pasienio teritoriją.

Tačiau nevyriausybinių organizacijų atstovai žurnalistams Varšuvoje sakė, kad susisiekę su migrantais užregistravo dešimtis jų sugrąžinimo atvejų. Dėl šios prieštaringai vertinamos praktikos migrantai negali pateikti prieglobsčio prašymų.

„Jie sugaunami, nuvežami į pasienio apsaugos dalinius ir policijos nuovadas. Naktį jie susodinami į karinius sunkvežimius, vežami prie sienos ir jėga varomi per ją“, – sakė pagalbos pabėgėliams grupės uchodzcy.info atstovė Marysia Zlonkiewicz.

„Mes svarstome galimybę imtis teisinių veiksmų, ypač tais atvejais, kai žinome, kad žmonės, kurie mirė, turėjo kontaktą su pasieniečiais“, – sakė ji.

Sekmadienį pasienyje buvo rasti keturi negyvi žmonės, pranešė Baltarusijos ir Lenkijos pareigūnai.

Paklaustas apie migrantų sugrąžinimą, vidaus reikalų viceministras Maciejus Wasikas radijo stočiai „Radio Plus“ sakė, jog Lenkija naudojasi „visomis teisinėmis priemonėmis“ savo sienai apsaugoti.

„Mūsų naudojami metodai niekaip nesiskiria nuo kitų pasieniečių naudojamų metodų“, – pridūrė jis.

Vyriausybės atstovas Piotras Mulleris ketvirtadienį pažadėjo, kad Lenkija suteiks medicininę pagalbą visiems sieną perėjusiems migrantams, kuriems jos prireiks, bet pažymėjo, jog „pasieniečių pareiga yra sustabdyti neteisėtai sieną kertančius asmenis“.

Lenkijos dešiniosios populistinės vyriausybės kritikai kaltina ją naudojantis migracijos problema rinkimų tikslais ir naudojant prievartą prieš prieglobsčio prašytojus.

Pasienio apsaugos tarnyba pirmadienį pranešė, kad rugpjūčio mėnesį registruota 3 500 bandymų pereiti sieną, dalis jų buvo sėkmingi. Rugsėjį šis skaičius jau siekia 4 100.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)