JT susitikimas – puiki galimybė lyderiams surengti šou, skirtą neturinčiai kur dingti tarptautinei auditorijai. Kadaise Libijos diktatorius Moammaras Al Qaddafi šioje scenoje suplėšė JT chartiją, o buvęs Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu nupiešė Irano branduolinės bombos karikatūrą.

Visgi po audringų Donaldo Trumpo prezidentavimo metų politikų pasisakymuose buvo pastebima šiek tiek daugiau santūrumo.

Kol nepasirodė Borisas, kaip jis vadinamas tėvynėje. Suerzintas JK energetikos krizės, dėl kurios pašoko dujų kainos, maisto stygiaus po „Brexit“, o dabar ir sparčiai blėstančios JAV ir JK prekybos susitarimo perspektyvos, B. Johnsonas užlipo ant podiumo turėdamas ką pasakyti.

Spalio pabaigoje Glazge jam teks surengti JT remiamas klimato derybas ir susidurti su iššūkiu įtikinti didžiausias pasaulio ekonomikas ir teršėjus, tokius kaip JAV ir Kinija, reikšmingai padidinti savo finansinius įsipareigojimus ir pažadus mažinti išmetamųjų teršalų kiekį.

Šalys bandė pasiekti susitarimą dėl laipsniško anglimi kūrenamos energijos nutraukimo dar prieš klimato susitikimą, kad Paryžiaus susitarimo tikslas – apriboti temperatūrą iki 1,5° C didesnės už ikipramoninį lygį – būtų lengviau pasiekiamas.

Tačiau neaišku, kiek pavyks nuveikti COP26, atsižvelgiant į didžiulius lūkesčius po pandemijos.

B. Johnsonas Generalinėje asamblėjoje išrėžė kalbą, ragindamas spręsti aplinkosaugos problemas: jo pasisakyme buvo minimas graikų dramaturgas Sofoklis ir Prometėjas, mitologinis dievas, padovanojęs mirtingiesiems ugnį, tačiau neapsieita ir be užuominų į populiariąją kultūrą, kaip antai varlių Kermitą iš „Muppet Show“.

„Mūsų protai vis dar laikosi įsikibę kūdikiško įsitikinimo, kad pasaulis sukurtas mūsų pasitenkinimui ir malonumui, o šį narcisizmą mes dar sumaišome su prielaida, kad esame nemirtingi“, – sakė jis.

B. Johnsonas kalbėjo apie tai, kaip pasaulis turėtų priimti žaliąsias technologijas su „prometėjišku tikėjimu“ ir priminė Kermito dainelę „Sunku būti žaliam“.

Anksčiau antradienį JAV prezidentas Joe Bidenas pažadėjo skirti daugiau lėšų skurdesnėms šalims padėti kovoti su klimato kaita. Po kelių valandų prezidentas Xi Jinpingas pareiškė, kad Kinija užsienyje nebestatys anglimi kūrenamų jėgainių – šio žingsnio jau seniai laukė klimato aktyvistai.

B. Johnsonas, kaip pats prisipažįsta, kadaise buvo klimato skeptikas. Su žurnalistais skrisdamas į Niujorką jis prisiminė keletą senų komentarų, kuriuos jo dabartinis prekybos sekretorius sakė apie klimatą.

„Nenoriu jūsų skatinti, bet jei iškapstytumėte kai kuriuos mano straipsnius, rašytus prieš 20 metų, galėtumėte rasti mano komentarų, obiter dicta, apie klimato kaitą, kurie ne visiškai palaikė dabartinę kovą“, – sakė jis.

Jungtinių Tautų susitikime jis probėgšmiais paminėjo, kad Sofoklis žmogui apibūdinti naudojo graikišką žodį Deinos, kuris gali reikšti ir „bauginantis“, ir „nuostabus“.

„Per ateinančias 40 dienų turime pasirinkti, kurios rūšies nuostabūs ketiname būti“, – užbaigė jis.

Trečiadienį B. Johnsonas, karštai ragindamas pasaulį mažinti anglies dioksido išmetimą, JT derybas dėl klimato kaitos, vyksiančias lapkričio mėnesį Glazge, pavadino paskutine galimybe žmonijai.

B. Johnsonas Jungtinėse Tautose pasakė, kaip jam būdinga, spalvingą kalbą ir paragino žmoniją nelaikyti planetos „nesunaikinamu žaislu“ bei perspėjo dėl negrįžtamos klimato kaitos žalos.

„Padarysime šią nuostabią planetą negyvenamą ne tik mums, bet ir daugeliui kitų rūšių“, – sakė jis Generalinėje asamblėjoje.

„Štai kodėl Glazge vyksiantis COP26 aukščiausiojo lygio susitikimas yra lūžio taškas žmonijai“, – sakė jis, vartodamas oficialų JT klimato organizacijos šalių konferencijos susitikimo pavadinimą.

B. Johnsonas perspėjo, kad pasaulinės temperatūros kilimas jau neišvengiamas, tačiau paragino savo kolegas lyderius įsipareigoti imtis esminių pokyčių, kad būtų sustabdytas tolesnis atšilimas.
Pasak jo, šalys turi prisiimti atsakomybę už „destrukciją, kurią sukeliame ne tik savo planetai, bet ir sau patiems“.

„Atėjo laikas žmonijai suaugti, – sakė B. Johnsonas. – Jei norite pavyzdžio, kad niūrieji mokslininkai pasirodė esą teisūs, pažvelkite į COVID‘ą“.

B. Johnsonas pagyrė Kinijos prezidentą Xi Jinpingą už jo neseniai duotą pažadą nutraukti naujų akmens anglimi kūrenamų energijos jėgainių statybą užsienyje.

Tačiau jis paragino šalį, kuri išmeta 28 proc. pasaulio šiltnamio efektą sukeliančių dujų, žengti dar toliau ir nutraukti anglių naudojimą šalies viduje, sakydamas, kad JK yra įrodymas, jog tai įmanoma.

B. Johnsonas savo kalboje pasitelkė ir humorą.

„Ir kai varliukas Kermitas dainavo „Nelengva būti žaliam“ – Pamenate tą dainą? – tai žinokite, kad jis klydo. Jis klydo. Būti žaliuoju yra lengva, ne tik lengva, bet ir naudinga, ir teisinga“, – sakė B. Johnsonas.

Premjeras taip pat sakė, kad reikėtų sodinti daugiau medžių, ragino naudoti daugiau vėjo energijos.

„Šiaurės jūroje tarp Didžiosios Britanijos ir Olandijos esančioje nuskendusioje Dogerlando prerijoje, pasistatėme didelius miškus nuostabių vėjo turbinų“, – sakė jis, turėdamas omenyje sausumos ruožą, kuris jungė Didžiąją Britaniją su žemynine Europa prieš tūkstančius metų, iki kol jį užliejo kylantis jūros lygis.

„Tiesą sakant, mes gaminame tiek daug energijos iš jūrų vėjo, kad galvoju šiaurės vėjų dievo garbei pasikeisti vardą į „Boreas“ Johnsonas“, – šmaikštavo britų premjeras.