Pagal praėjusią savaitę pristatytas kelionių taisykles visiškai pasiskiepijusiems atvykėliams iš tokių šalių kaip Jungtinės Valstijos, Izraelis ir Australija, nuo spalio 4 dienos bus leista patekti į Angliją be būtinybės izoliuotis. Tačiau paskiepytiems žmonėms iš didelės dalies pasaulio regionų vis dar taikomi griežtesni apribojimai, įskaitant dešimties dienų izoliavimosi namuose laikotarpį.

Tokios priemonės taikomos net tuo atveju, jeigu į šalį atvykęs asmuo yra paskiepytas Jungtinėje Karalystėje patvirtinta ir naudojama vakcina, pavyzdžiui, „Pfizer Inc.-BioNTech SE“ skiepu, arba „AstraZeneca Plc.“ ir „Oxford University“ pagaminta vakcina, – neatsižvelgiant į tai, ar šalis įtraukta į raudonąjį sąrašą valstybių, kurioms taikomi papildomi įvažiavimo apribojimai, ar ne.

„Tokia Jungtinės Karalystės pozicija dvelkia kolonialistiniu mentalitetu, kuris nusipelno griežčiausio pasmerkimo, – sakė Shabiras Madhis, vakcinologas iš „Witwatersrand“ universiteto Johanesburge, vadovavęs tiek „AstraZeneca“, tiek „Novavax Inc.“ vakcinų klinikiniams tyrimams. – Jei jie iš tikrųjų mano, kad šios vakcinos yra neoptimalios (o taip nėra), jie turėtų pateikti tai patvirtinančius įrodymus.“

Atsakomųjų veiksmų grėsmė

Pietų Afrika tebėra įtraukta į raudonąjį Jungtinės Karalystės šalių, iš kurių draudžiama atvykti, sąrašą. Indija, kuri Jungtinei Karalystei pristatė nemažai vakcinų, rugpjūtį buvo išbraukta iš šio sąrašo. Tenykščiai įstatymų leidėjai ūmiai sureagavo, kad žmonės vis tiek negalės apsilankyti be būtinybės izoliuotis.

Indijos užsienio reikalų sekretorius Harshas Shringla pavadino šias taisykles „diskriminacinėmis“ ir įspėjo dėl galimų „atsakomųjų veiksmų“.

Trečiadienį Jungtinė Karalystė pakoregavo savo politiką, įtraukdama „AstraZeneca Covishield“ injekciją, plačiai naudojamą Indijoje kaip patvirtintą vakciną, tačiau ši Azijos šalis vis dar nėra įtraukta į priimtinų vietovių sąrašą.

Dėl to asmenys, kurie yra paskiepyti „Covishield“ vakcina Jungtinėje Karalystėje, laikomi pasiskiepijusiais, tuo metu tie, kurie ja buvo paskiepyti Indijoje, tokiais nėra laikomi.

„Mes visada sakėme, kad laikysimės laipsniško požiūrio dėl savo įvežtinės vakcinacijos programos, kiek tai susiję su kitomis valstybėmis ir teritorijomis, – trečiadienį kalbėjo JK vyriausybės atstovas spaudai. – Mes kas tris savaites peržiūrėsime politiką ir apsvarstysime bet kokius papildymus.“

Jungtinės Karalystės požiūris skiriasi nuo JAV, kurios antradienį pareiškė, kad visiškai paskiepyti užsieniečiai bus priimami nuo lapkričio pradžios, jei jie bus pilnai pasiskiepiję vakcinomis, kurias patvirtino Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), taikydama nepaprastosios padėties atveju galiojančią tvarką. Į šį sąrašą patenka visa grupė vakcinų, įskaitant Kinijos gamintojų „Sinopharm Group“ ir „Sinovac Biotech Ltd.“ vakcinas, kurios nenaudojamos JAV.

Kenija atsidūrė panašioje padėtyje kaip ir Indija. Praėjusią savaitę ši Afrikos šalis buvo išbraukta iš JK vadinamojo „raudonojo sąrašo“ šalių, iš kurių atvykstantiems keliautojams privalomas karantinavimasis viešbutyje, kainuojantis 2285 svarus sterlingų (3121 JAV dolerį).

Panaikinus Jungtinės Karalystės „šviesoforų“ sistemą, ji dabar priklauso tai pačiai kategorijai, kaip ir tokios šalys kaip JAV, Australija ir Ispanija. Tačiau, kaip ir Indijos atveju, Jungtinė Karalystė nepripažįsta Kenijoje naudotų vakcinų.

Tad visas PGR tyrimų ir izoliavimosi kompleksas ir toliau reikalaujamas iš visų, norinčių vykti į kelionę.

Nors Jungtinė Karalystė konkrečiai nenurodė, kas jai kelia susirūpinimą, viena iš nerimo priežasčių galėtų būti prieiga prie sistemos, kuri leistų patikrinti skiepijimo dokumentų autentiškumą.

„Sukurti sistemą, kuri leistų abipusiai pripažinti viena kitos vakcinos sertifikatus pagal vakcinų pasų programą, galiojančią keliaujant, reikia laiko“, – bendrame pareiškime teigia JK vyriausioji komisarė Jane Marriott ir Kenijos ministrų kabineto sveikatos sekretorius Mutahis Kagwe.