„Dėl šios priežasties mes nepripažįstame rinkimų Rusijos aneksuotame Kryme“, – sakė ji žurnalistams.

Pasak atstovės, Vokietija atidžiai stebėjo balsavimą Rusijoje, o „vyriausybė labai rimtai žiūri į pranešimus apie rinkimų [tvarkos] pažeidimus“.

Ukraina praėjusią savaitę apkaltino Rusiją, kad ši pažeidžia tarptautinę teisę organizuodama parlamento rinkimus aneksuotame Krymo pusiasalyje ir leisdama prorusiškų separatistų kontroliuojamų regionų gyventojams dalyvauti balsavime.

Rusija šį Ukrainos pusiasalį aneksavo 2014 metais. Kijevas ir jo sąjungininkai kaltina Maskvą, kad ši remia prorusiškus separatistus dviejuose rytiniuose Ukrainos regionuose, savavališkai pasiskelbusiuose nepriklausomomis respublikomis.

Rusiškus pasus turintiems Luhansko ir Donecko gyventojams buvo leista balsuoti nuo penktadienio iki sekmadienio vykusiuose rinkimuose į Rusijos parlamento žemuosius rūmus – Valstybės Dūmą.

Nuo 2014 metų rusenantis konfliktas tarp Ukrainos kariuomenės ir prorusiškų separatistų, jau pareikalavęs 13 tūkst. gyvybių, pastarosiomis dienomis vėl suintensyvėjo.

Nuo 2019 metų daugiau kaip 600 tūkst. žmonių Donecke ir Luhanske gavo rusiškus pasus ir galėjo atiduoti balsą internetu arba Rostove.

Kryme rinkimus Maskva organizuoja nuo 2016 metų, po kontroversiško referendumo dėl integracijos su Rusija, ir spaudžia vietos gyventojus įgyti rusiškus pasus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)