„Nepažįstų nė vieno, kuriam šis vaizdo įrašas nebūtų palikęs emocijų“, – per interviu CBS sakė Baltųjų Rūmų atstovė spaudai Jen Psaki.

„Manau, kad žmonės turėtų žinoti, kad tai – ne apie mus. Tai ne Bideno-Harris administracija. Bet kokia kaina sieksime tyrimo ir išsiaiškinsime, kas čia nutiko“, – pabrėžė atstovė.

Jungtinių Valstijų viceprezidentė Kamala Harris antradienį sakė tą patį, pridūrusi, kad ją šis įvykis „giliai sukrėtė ir suneramino“, ji ketina kalbėtis su nacionalinio saugumo sekretoriumi Alejandro Mayoerkasu.

„Tai, ką pamačiau, mane sukrėtė – kaip tie raiti individai elgiasi su žmonėmis, yra siaubinga. Palaikau tyrimo iniciatyvą, tikiuosi, kad bus išsiaiškinta, kas ten nutiko“, – kalbėjo K. Harris.

Vaizdai, kuriuose matyti ant arklių raiti pasienio agentai, it galvijus varantys migrantus atgal į upę, privertė pradėti tyrimą Jungtinėse Amerikos Valstijose, praneša BBC.

Socialiniuose tinkluose plačiai išplatintose nuotraukose matyti, kaip raiteliai pavadžiais pliekia migrantus ir stumia juos atgal į Rio Grandę Teksase.

Vidaus saugumo sekretorius Alejandro Mayorkas sako, kad jo departamentas ištirs pranešimus apie tariamą piktnaudžiavimą. Jo teigimu, pareigūnai mėgino suvaldyti upę kertančius migrantus.

Maždaug 13 tūkst. migrantų, daugiausia iš Haičio, susitelkė laikinoje stovykloje po tiltu, jungiančiu Del Rio ir Meksikos Siudad Akunjos miestą prie JAV ir Meksikos sienos.

Baltųjų rūmų atstovė J. Psaki sakė, kad vaizdas buvo siaubingas. „Mačiau kai kuriuos kadrus. Neturiu viso konteksto. Neįsivaizduoju, kokiame kontekste tai būtų priimtina. Tačiau neturiu papildomos informacijos ir tikrai nemanau, kad kas nors, pamatęs šiuos vaizdus, manytų, jog taip elgtis priimtina ar derama“, – sakė ji.

Kai kurie socialinės žiniasklaidos vartotojai teigė, kad vaizdai primena vergovės laikų smurtą Jungtinėse Valstijose.

AFP fotografo Paulo Ratje darytose nuotraukose matyti, kaip haitiečiai eina pirmyn ir atgal per sieną, norėdami gauti maisto savo šeimoms, ir juos užblokuoja arkliai.

„Kai kurie migrantai pradėjo bėgti, norėdami išvengti raitelių, vienoje nuotraukoje užfiksuota, kaip vienas agentų sugriebia haitietį už marškinių ir įsuka jį arkliui trypiant ratu“, – kalbėjo jis apie porą konkrečių nuotraukų. P. Ratje nemano, kad vyras buvo sužeistas; netrukus, sakė jis, jie „tarsi nusiramino ir pradėjo leisti žmones“.

JAV pasienio patrulių vadas Raulis Ortizas sakė, kad incidentas tiriamas, siekiant įsitikinti, jog jo pareigūnai nesiėmė „nepriimtino“ atsako. Jis pridūrė, kad pareigūnai veikia sudėtingomis sąlygomis, mėgindami atskirti migrantus nuo kontrabandininkų.

JT pabėgėlių agentūra UNHCR pranešė, kad stebi, kaip JAV grąžina migrantus iš Hačio, ir pridūrė, kad būtina, jog persekiojimo bijantys žmonės galėtų gauti prieglobstį, praneša naujienų agentūra „Reuters“.

JAV vyriausybė pranešė, kad migrantų, atvykstančių prie sienos su Meksika, šiais metais padaugėjo. Remiantis vyriausybės duomenimis, liepą ten sulaikytų žmonių skaičius pirmą kartą per 21 metus viršijo 200 tūkst.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (158)