Derybos prasidėjo Vienoje balandį, jomis siekiama atgaivinti 2015 metų Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamą sutartį. Ji pakibo ant plauko 2018-aisiais, kai tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas vienašališkai išvedė savo šalį iš jos ir sugrąžino Teheranui skaudžias sankcijas.

Derybos, kuriose dalyvauja sutartyje likusios šalys, siekiančios įtikinti Vašingtoną grįžti į paktą, o Iraną – prie savo branduolinių įsipareigojimų, įstrigusios nuo birželio, kai Irano prezidentu buvo išrinktas ultrakonservatorius Ebrahimas Raisi.

„Vienos derybos netrukus, artimiausiomis savaitėmis, bus atnaujintos“, – sakė Irano URM atstovas Saidas Khatibzadeh. Jį cituoja oficialioji naujienų agentūra IRNA.

Jis sakė, kad JT Generalinės Asamblėjos kuluaruose neplanuojama rengti daugiašalio susitikimo tarp Irano ir susitarime likusių šalių – Kinijos, Prancūzijos, Vokietijos, Rusijos ir Jungtinės Karalystės.

Tačiau „branduolinis susitarimas ir Vienos derybos bus viena iš pagrindinių temų per dvišalius susitikimus su ES diplomatijos vadovu“ Josepu Borrelliu ir susitarimo šalių užsienio reikalų ministrais, pridūrė S. Khatibzadeh.

Jis nenurodė, su kurių šalių diplomatijos vadovais susitiks Irano delegacija, ir pažymėjo, kad „ne visi“ reikalingi užsienio reikalų ministrai šiuo metu yra Niujorke.

Pagal JCPOA Iranui buvo sušvelnintos JT sankcijos mainais į griežtus jo branduolinės programos apribojimus, tačiau kai JAV pasitraukė iš sutarties ir sugrąžino ribojamąsias priemones šios šiitiškos respublikos atžvilgiu, Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus.

D. Trumpo įpėdinis Joe Bidenas užsiminė, kad yra pasirengęs sugrįžti prie susitarimo. Dėl JCPOA susiderėjo tuometinis JAV prezidentas Barackas Obama, kurio viceprezidentas tuo metu buvo J. Bidenas, ir tuometinis nuosaikių pažiūrų Irano lyderis Hassanas Rouhani.

Iranas ir Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) anksčiau šį mėnesį paskelbė sutarę leisti inspektoriams aptarnauti agentūros stebėjimo įrangą, Teheranui anksčiau šiais metais apribojus galimybes lankytis jo branduoliniuose objektuose.

TATENA vadovas Rafaelis Grossi tada sakė, kad tai duos „laiko diplomatijai“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją