„Mes nepriimame tokių pareiškimų“, – antradienį Maskvoje sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, kurį citavo naujienų agentūra „Interfax“. Anot jo, Krymo klausimu abiejų šalių pozicijos yra „visiškai priešingos“.

„Tikimės, kad Turkija pakeis savo poziciją“, – pridūrė D. Peskovas. Rusija 2014 m. aneksavo Krymo pusiasalį ir šio žingsnio nepripažino daugelis kitų šalių.

Turkija anksčiau pasmerkė rinkimų organizavimą Kryme. Rezultatai, anot šalies Užsienio reikalų ministerijos, neturi „jokio teisėtumo“. „Turkija toliau palaiko Ukrainos teritorinį vientisumą ir nepripažįsta neteisėtos Krymo aneksijos“, – pridūrė ministerija.

Ukraina prieš tai taip pat priešinosi rinkimų apylinkių atidarymui Kryme. Parlamento rinkimai pasibaigė sekmadienį ir vyko tris dienas. Daugelis apžvalgininkų šio proceso rinkimais net nevadina, mat užfiksuota galybė pažeidimų.

Turkija palaiko gerus santykius tiek su Rusija, tiek su Ukraina.

Rusija ir Turkija bendradarbiauja, siekdamos rasti sprendimą konfliktui Sirijoje. Abi šalys taip pat nori glaudžiau koordinuoti veiksmus Afganistano klausimu.

Turkijai Rusija taip pat yra svarbi dujų tiekėja.

Anot D. Peskovo, nuomonių skirtumai neturi įtakos dvišaliams santykiams. „Turkija neabejotinai yra mūsų partnerė“, – teigė jis.

Oficiali Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova po Turkijos pareiškimo išsakė nuomonę, kad „panašūs pareiškimai“ ministerijoje „nelieka nepastebėti“.

„Jeigu jiems nepabodo iš Maskvos pusės klausytis apie atsakomąsias sankcijas, klausytis mūsų priminimų ir paneigimų, tai reiškia, kad jie turi daugiau kantrybės. Tik iš to jokios naudos, mes tiesiog pasidarysime atitinkamas išvadas, kurios tikrai ne į naudą dvišalių santykių vystymuisi“, – pareiškė atstovė.

Parlamento „rinkimai“ Rusijoje vyko tris dienas. Rinkėjai iš Donbaso galėjo balsuoti dviem būdais: internetu – per portalą „Gosuslugi“. Tokia galimybe, kaip teigia rinkimų komisijos narys Kirilas Vyšinskis, pasinaudojo beveik 150 tūkst. Likusieji vyko į Rostovo sritį: tam buvo parūpinti 825 autobusų ir 12 traukinių reisų.

Ukrainos užsienio reikalų ministerija priminė, kad Kryme ir Donbase gyvena Ukrainos piliečiai. Jų įtraukimas į balsavimą neabejotinai pakeitė Valstybės Dūmos rinkimų rezultatus. Ukrainos diplomatai ragina Valstybės Dūmos rinkimų išvadų nepripažinti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (188)