Per balsavimą rytiniame Tobruko mieste iš 113 dalyvavusių parlamentarų 89 pasisakė už tai, kad būtų pareikštas nepasitikėjimas Tripolyje dirbančia laikinojo ministro pirmininko Abdul Hamido Dbeibah administracija.

Balsavimas įvyko likus trims mėnesiams iki numatytų rinkimų.

Jis buvo surengtas parlamento pirmininkui Aguilai Salehui anksčiau šį mėnesį patvirtinus kontroversišką rinkimų įstatymą. Daugelio nuomone, įstatymas buvo patvirtintas apeinant nustatytą tvarką ir yra palankus beveik visą rytinę šalies dalį kontroliuojančiam karo vadui Khalifai Haftarui (Chalifai Haftarui).

Padėtis eskalavosi augant įtampai tarp A. H. Dbeibah administracijos Tripolyje ir Atstovų Rūmų šalies rytuose.

Aukštoji Valstybės Taryba (AVT) – Tripolyje įsikūrę parlamento aukštieji rūmai – pirmadienį tą įstatymo projektą atmetė.

Įstatymas priimtas „be teisėto balsavimo ar konsensuso“, pareiškė AVT ir paragino prezidento rinkimus atidėti metams.

Taryba taip pat greitai sureagavo į antradienio balsavimą.

„AVT atmeta nepasitikėjimo [pareiškimo] priemonę prieš nacionalinės vienybės vyriausybę“, – sakė atstovas ir pridūrė, kad balsavimas prieštaravo vienam susitarimui, pasirašytam Maroko Schirato mieste 2015 metais.

A. H. Dbeibah laikinoji administracija pradėjo dirbti vasario mėnesį, turėdama mandatą vadovauti šiai Šiaurės Afrikos šaliai iki rinkimų gruodžio 24-ąją, pagal JT vadovaujamą procesą siekiant užbaigti po diktatoriaus Muamaro Kadhafi nuvertimo prasidėjusio smurto dešimtmetį.

Administracija buvo suformuota po spalį pasiekto ugnies nutraukimo tarp Vakarų Libijos pajėgų ir Kh. Haftaro pajėgų, kurių metus trukęs sostinės puolimas nusinešė tūkstančius gyvybių.

A. Saleho veiksmų kritikai atkreipia dėmesį į išlygą, kad kariuomenės pareigūnai prezidento rinkimuose gali dalyvauti tuo atveju, jei prieš tris mėnesius pasitraukė iš savo postų.

Tai sudarytų sąlygas prezidento rinkimuose dalyvauti Kh. Haftarui, kontroliuojančiam rytinę Libijos dalį, kur įsikūręs parlamentas, ir kai kurias pietines teritorijas.

Ekspertas Libijos klausimais Mohamedas Eljarhas iš konsultavimo firmos „Libya Outlook“ socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad antradienio balsavimas dėl nepasitikėjimo yra parlamento surengta „didelė eskalacija šioje kritinėje sandūroje, padidinsianti painiavą ir nežinią“ Libijoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją