Ataskaita, pavadinta „Jachtos, kyšiai ir meilužė. Ką slepia ministras Lavrovas“, detaliai aprašo prabangą, kuria mėgaujasi pora, įskaitant jachtą, priklausančią liūdnai pagarsėjusiam verslininkui Olegui Deripaskai.

71 metų S. Lavrovas vedęs ir turi dukrą. Įtariama Rusijos diplomatijos vadovo meilužė – Svetlana Poliakova, aktorė ir restoranų verslo atstovė, neturinti jokių profesinių kvalifikacijų, galinčių pagrįsti jos ryšius su Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Nuosavybės duomenys, kuriuos į dienos šviesą ištraukė žurnalistai, įrodo, kad S. Poliakova ir jos šeimos nariai Rusijoje ir Jungtinėje Karalystėje valdo maždaug milijardo rublių (13,6 mln. dolerių) vertės nekilnojamąjį turtą, taip pat prabangius automobilius, kurių bendra vertė siekia 545 tūkst. dolerių.

A. Navalno komandos paskelbta ataskaita – „iStories“ (nepriklausomo portalo, besidominčio Rusijos aktualijomis) paviešintos istorijos tęsinys.

Žurnalistams pavyko rasti S. Poliakovos telefono numerį ir, pasitelkus vieną programėlę, patikrinti, kaip jis įrašytas kitų žmonių telefonų knygelėse.

„Didžiai mūsų nuostabai, net keliose telefonų knygelėse Poliakova įvesta kaip „Svetlana Lavrova“ arba „Lavrova Svetlana“, nors ministro pavardės, sprendžiant pagal duomenis duomenų bazėse, ji niekada neturėjo“, – teigia medžiagos autoriai.

Moteris dalyvavo renginiuose, kur lankėsi ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, buvo įtraukta į sąrašą asmenų, kuriems leista būti šalia šalies vadovo.

Kaip teigia tyrimo autoriai, S. Poliakova, be darbo Rusijos užsienio reikalų ministerijoje, taip pat užsiima ir verslu. Iki 2021 metų ji buvo viena iš restorano „Konsul“, esančio Rusijos užsienio reikalų ministerijos Diplomatijos akademijos pastate, bendraturčių. Per penkerius metus (nuo 2015 iki 2020 metų) restoranas teuždirbto vos 97 mln. rublių. Kiti verslai moteriai taip pat nesuteikė didesnių pajamų, nors ji valdo beveik 1 mlrd. rublių vertės turtą, rašo currenttime.tv.

Tyrėjai išsiaiškino, kad S. Poliakovai priklauso:
260 kvadratinių metrų butas gyvenamųjų namų komplekse „Prečistenka 13“ Maskvos centre. Dėl objekto unikalumo žurnalistai net nebando spėti jo vertės, nors tokio ploto butas tame name gali kainuoti nuo 700 tūkst. rublių.

50 mln. rublių vertės apartamentai elitiniame gyvenamajame komplekse Sočyje.

Beveik 57 mln. rublių vertės namas Palicos kaime Maskvos apskrityje.

Liukso klasės automobiliai: „Porsche“, du „Mercedes“. Iki 2016 metų moteriai priklausė ir „Bentley“ markės automobilis. S. Poliakovos motinai – pensininkei Tamarai – taip pat priklauso „Mercedes“. Salone toks kainuoja 20 mln. rublių.

S. Poliakovos dukrai Polinai priklauso kelios bendrovės Jungtinės Karalystės sostinėje. Viena iš jų – „PPK Investments Ltd“ – įregistruota „Hollandgreen Place“ gatvėje, esančioje viename iš prabangiausių Londono rajonų.

Name, kuriame įregistruota bendrovė, Polina nuo 2016 metų 999 metams nuomojasi butą – tai gana įprasta netiesioginės nekilnojamojo turto nuosavybės forma Jungtinėje Karalystėje. Už nuomą mergina sumokėjo 4,4 mln. svarų. Tuo metu jai buvo vos 21 metai.

S. Poliakova, kaip Rusijos užsienio reikalų ministerijos darbuotoja, apdovanota ordinu, tačiau neaišku, ar ji iš tikrųjų dirba ministerijoje ir, jeigu taip, kokias pareigas užima. Užsienio reikalų ministerija į žurnalistų klausimus neatsako, tos pačios taktikos laikosi ir S. Poliakova.

A. Navalno komandos tyrime nurodoma, kad per pastaruosius septynerius metus S. Poliakova mažiausiai šešiasdešimt kartų skrido oficialiu Rusijos užsienio reikalų ministro lėktuvu.

Moteris kartu su Rusijos diplomatijos vadovu lankėsi tokiose šalyse kaip Prancūzija, Italija, Šveicarija, Japonija, Singapūras, Portugalija ir Graikija. Į tokias „diplomatines“ išvykas ją ne kartą lydėjo motina, dukra ir netgi dukterėčia.

Kaip byloja informacija, kurią iš konfidencialių šaltinių gavo „iStories“, S. Poliakova – itin įtakingas asmuo Rusijos užsienio reikalų ministerijoje, į svarbias pareigas ji paskyrė net ne vieną artimą bičiulį.

Nepritarusiems, kad šie asmenys būtų paskirti į tokias pareigas, pareigūnams teko trauktis, vienas iš jų šią informaciją atskleidė žurnalistams. Rusijos užsienio reikalų ministerija „iStories“ prašymus pakomentuoti situaciją piktybiškai ignoravo, skelbia „Daily Beast“.

Apie slaptus S. Lavrovo santykius su S. Poliakova pasaulis sužinojo po to, kai A. Navalno tyrėjų komanda papildė „iStories“ tyrimą ir atskleidė dar daugiau pikantiškų detalių.

Paaiškėjo, kad 26 metų S. Poliakovos dukra Polina akimirkomis iš išvykų su motina aktyviai dalijasi savo instagramo paskyroje, kuri po skandalingų naujienų tapo privati.

Polinos įrašai socialinėje žiniasklaidoje suteikė dar daugiau informacijos apie mįslingus šeimos reikalus. Šios detalės liudija, jog S. Poliakova leidžia laiką O. Deripaskai priklausančioje viloje, viešbutyje ir jachtoje. Apie šią jachtą visi pradėjo kalbėti po to, kai Nastia Rybka joje slapčia nufilmavo O. Deripaskos ir buvusio Rusijos premjero pavaduotojo Sergejaus Prichodkos pokalbius.

Apkarpytus įrašus N. Rybka paviešino savo socialinių tinklų paskyrose ir pareiškė turinti papildomos informacijos, galinčios įrodyti Kremliaus kišimosi į rinkimus Jungtinėse Valstijose faktą, tačiau jos taip ir neatskleidė. Ta pati jachta dabar atsidūrė naujo skandalo epicentre.

A. Navalno komandos parengta ataskaita leidžia daryti išvadą, kad S. Lavrovas veikia kaip O. Deripaskos asmeninis lobistas, skraidantis po visą pasaulį tam, kad padėtų jam tvarkyti asmeninius reikalus, pradedant pagalba gaunant Jungtinių Valstijų vizą ir baigiant tarpininkavimu tvarkant verslo reikalus Gvinėjoje, Jamaikoje ir Švedijoje.

O. Deripaskos turtų tikrai pakanka patenkinti ir prabangą mėgstančio Rusijos diplomatijos vadovo, ir jo „antrosios šeimos“ poreikius, įskaitant dažną naudojimąsi verslininko privačiais lėktuvais. Polina netgi vieną iš O. Deripaskos vilų pavadino savo „antraisiais namais“, rašo „Daily Beast“.

Pasirodžius naujiems faktams per praėjusią savaitę surengtą spaudos konferenciją Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova sulaukė portalo „Znak“ žurnalistės Anastasijos Melnikovos klausimo apie pastaruosius kaltinimus S. Lavrovui, įskaitant jo keliones su galima meiluže ir jos giminaičiais.

Atrodė, kad klausimas M. Zacharovą išmušė iš vėžių. Ji, klausydama žurnalistės klausimo, sunkiai valdė emocijas, tai bylojo jos kūno kalba.

„Na, ką aš galiu pasakyti. Pirmiausia tai, kad šių pseudotyrimų autoriai net nebando slėpti savo tikrųjų tikslų – sunaikinti ir sumaišyti su žemėmis... Visi jie minta pinigais iš užsienio. Jų informacijos kampanijas remia ir prižiūri šalių, laikančių Rusiją savo priešu, žvalgybos tarnybos. Antras dalykas – viskas daroma pagal Goebbelso metodiką: žiupsnelis tiesos, tada daug melo ir visą šį kokteilį pateikti už gryną pinigą... Trečias dalykas – net ir didžiausi piktavaliai pripažįsta Lavrovo profesionalumą. Jo autoritetas nepajudinamas“, – kalbėjo M. Zacharova.

Tai buvo paskutinis klausimas, į kurį per spaudos konferenciją atsakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė, ir po jo skubiai pasišalino.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (946)