„Susiduriame su masiškai organizuojamais, gerai surežisuotais veiksmais iš Minsko ir Maskvos“, – žurnalistams Varšuvoje sakė lenkų premjeras Mateuszas Morawieckis.

Kalbėdamas po susitikimo su Vidaus reikalų ministerijos ir Sienos apsaugos tarnybos vadovais, M. Morawieckis pažadėjo „visiškai ryžtingai ginti Lenkijos sieną“ ir neleisti migrantams jos kirsti.

Vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis savo ruožtu pažymėjo, kad šią savaitę į pasienį bus nusiųsta dar 500 karių bei aštuonios specializuotos transporto priemonės.

Lenkija ir Lietuva susiduria su augančiu migrantų spaudimu savo pasienyje su Baltarusija, kuris yra dalis bloko rytinės sienos. Varšuva ir Vilnius teigia, kad tai yra Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimo „hibridinė ataka“, kuria siekiama destabilizuoti 27 ES valstybes nares. Pasienio krizė prasidėjo Vakarų šalims įvedus sankcijas Minskui dėl susidorojimo su baltarusių opozicija.

Vis tik M. Morawieckis pažymėjo, kad Lenkiją pasiekusiems migrantams bus teikiama būtinoji medicinos pagalba.

Anot premjero, trys migrantai, tarp jų irakietis, kurie sekmadienį buvo rasti negyvi netoli Baltarusijos sienos, mirė nuo hipotermijos ir išsekimo. Bus atliktas nuodugnus irakiečio kūno skrodimas, nes kartu keliavusieji pranešė, kad prieš mirtį šis vyras keistai elgėsi. M. Kaminskis nurodė, kad kažkuriuo metu Lenkijos pasieniečiai apgręžė šiuos asmenis atgal į Baltarusiją.

Pasak Pasienio apsaugos tarnybos vadovo generolo Tomaszo Pragos, lenkų pasieniečiai taip pat pastebėjo moters kūną Baltarusijos teritorijoje, kitapus sienos.

M. Morawieckio ir M. Kaminskio teigimu, migrantai iš Vidurio Rytų ir Afrikos Baltarusijoje moka dideles sumas už jų neteisėtą atgabenimą į Vokietiją, tačiau baltarusių pareigūnai juos palieka tankiuose miškuose ir pelkėse pasienyje su Lenkija. Ministrai taip pat pareiškė, kad Minskas įvedė bevizį režimą su „didelį nelegalios migracijos potencialą“ turinčiomis Vidurio Rytų šalimis, siekdamas atsivežti migrantų ir pasiųsti juos Lenkijos ir Lietuvos link.

Pasak M. Morawieckio, neseniai buvo sulaikyta nėščia migrantė, su kuria buvo 13 kitų atvykėlių vaikų. Nepilnamečiai buvo paguldyti į ligoninę, kai kurie iš jų – dėl COVID-19.

Humanitarinės organizacijos atkreipia dėmesį į sunkią migrantų padėtį.

Lenkija ir Lietuva pasienyje stato tvorą su spygliuota viela, sustiprino patruliavimą ir laikinai įsivedė nepaprastąją padėtį, kad sustabdytų nelegalią migraciją. Tačiau į pasienį neįleidžiami ir žurnalistai bei humanitariniai darbuotojai. Šio mėnesio pabaigoje lenkų valdžia turi nuspręsti, ar pratęsti rugsėjo 2 dieną mėnesiui įvestą nepaprastąją padėtį.

Varšuvos duomenimis, šiemet užfiksuota daugiau nei 8 tūkst. bandymų neteisėtai kirsti sieną iš Baltarusijos teritorijos. Daugiau nei 3,8 tūkst. tokių atvejų išaiškinta rugsėjį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)